تحلیل تکنیکال چیست؟ بررسی و تحلیل فنی بازارهای مالی
وقتی صحبت از معاملهگری یا ترید در بازارهای مالی میشود، ابزاری قدرتمند به نام “تحلیل تکنیکال” حرف اول را میزند. این نوع تحلیل به معامله گران اجازه میدهد تا با بررسی و تحلیل حرکت قیمتها در گذشته، حرکت آینده قیمت را پیش بینی کنند. تحلیل تکنیکال این شعار را سرلوحه خود دارد که : تاریخ همیشه تکرار میشود. شاید همه از تاریخ درس نگیرند ولی آنهایی که آن را مطالعه و درک میکنند میتوانند الگوها و حرکات مشابهی را تشخیص دهند که در آینده نیز اتفاق خواهند داد.
مبحث شماره 9 از بخش مقدماتی مجموعه کامل آموزش فارکس
با این پیش زمینه با هم به سراغ جواب این سئوال می رویم که تحلیل تکنیکال چیست و چگونه از آن برای پیش بینی بهتر حرکات قیمت در آینده استفاده کنیم؟
تحلیل تکنیکال چیست ؟
تحلیل تکنیکال روشی ساختاریافته برای ارزیابی و پیشبینی حرکتهای آینده قیمت یک دارایی مانند سهام، کالاها، جفت ارزهای فارکس، ارزهای دیجیتال و غیره با تجزیه و تحلیل دادههای گذشته بازار است. تحلیل تکنیکال با تجزیه و تحلیل داده های تاریخی قیمت و حجم، معامله گران را قادر می سازد تا تصمیمات آگاهانه ای در مورد خرید و فروش یک دارایی بگیرند.
با استفاده از نمودارها، چارتها، تحلیل روند، سطوح حمایت و مقاومت، اندیکاتورها و الگوها، معامله گران می توانند فرصت های معاملاتی بالقوه را شناسایی کنند. تحلیل تکنیکال یک رویکرد ذهنی است که سایر اشکال تجزیه و تحلیل مانند تحلیل بنیادی و تحلیل احساسات بازار را تکمیل می کند تا استراتژی های معاملاتی را بهبود بخشد و سود بالقوه را به حداکثر برساند.
تحلیل تکنیکال بر این اصل استوار است که الگوها و روندهای تاریخی تمایل به تکرار دارند و با مطالعه این الگوها، معامله گران می توانند تصمیمات آگاهانه ای در مورد زمان خرید یا فروش یک دارایی بگیرند. تحلیلگران فنی یا تکنیکال بر این باورند که روندها، الگوها و رفتارهای بازار در قیمت و حجم معاملات منعکس می شود و با تحلیل این عوامل می توانند فرصت های معاملاتی بالقوه را شناسایی کنند.
جالب است که بدانید، تحلیل تکنیکال تنها توسط معامله گران تکنیکال مورد استفاده قرار نمیگیرد، بلکه بسیاری از معامله گرانی که تحلیل فاندامنتال را مبنای تصمیم گیرهای خود قرار میدهند از روش های فنی و تکنیکال برای هدفگیری خرید خوب و بهترین زمان ورود استفاده می کنند.
اجزای تحلیل تکنیکال
اگر میخواهید در یک بازار مالی معامله انجام دهید باید تحلیل تکنیکال را بدانید. برای دانستن این نوع تحلیل باید اجزا و مفاهیم آن را به خوبی درک کنید. درک این مفاهیم شما را قادر می سازد تا بتوانید در دنیای نمودارها، اندیکاتورها و الگوها، راه خود را پیدا کنید و یک استراتژی صحیح برای معاملات خود طراحی کنید. بیایید برخی از مفاهیم کلیدی را بررسی کنیم:
نمودار شمعی
نمودار شمعی ژاپنی مهمترین ابزار برای نشان دادن تغییرات قیمت روی یک چارت است. از این نوع نمودار می توان برای تحلیل تکنیکال انواع بازارهای مالی مانند فارکس، بازار سهام، ارزهای دیجیتال، باینری آپشن و غیره استفاده کرد.
نمودار شمعی از حرکت قیمت یک دارایی طی یک بازه زمانی مشخص شکل می گیرد. هر شمع روی نمودار ساعتی نشان دهنده حرکت قیمت برای یک ساعت است در حالی که هر شمع بر روی نمودار چهار ساعته، نشان دهنده حرکت قیمت طی یک بازه چهار ساعته است.
نمودارهای شمعی به این صورت خوانده میشوند : بالاترین نقطه هر شمع نشان دهنده بالاترین قیمت سهام معامله شده طی آن دوره زمانی و پایین ترین نقطه شمع هم نشان دهنده پایین ترین قیمت طی آن مدت زمان است. بدنه شمع (مستطیل های قرمز یا سبز یا بخش قطور هر شمع که در نمودارهای بالا نشان داده شد)، قیمت های آغازین و پایانی در آن دوره زمانی را نشان می دهد.
اگر یک بدنه شمع سبزباشد نشان می دهد که قیمت پایانی (بالای بدنه شمع) بالاتر از قیمت آغازین (انتهای بدنه شمع) بوده است یا به عبارتی قیمت صعودی بوده است. بالعکس اگر بدنه یک شمع قرمز باشد یعنی قیمت پایانی پایین تر از قیمت آغازین بوده است یا به عبارتی بازار نزولی بوده است.
البته رنگ شمع ها ممکن است که در پلتفرم های مختلف متفاوت باشد و همچنین شما می توانید بنابر علاقه خود از رنگ های متفاوت برای شمع صعودی و نزولی نیز استفاده کنید. بعضی از معامله گران از رنگ های سفید و سیاه برای تنه شمع استفاده می کنند (این فرمت رنگ پیش فرض بوده و به همین دلیل بیشتر استفاده می شود)؛ بعضی دیگر از معامله گران از رنگ های سبز و قرمز یا آبی و زرد استفاده می کنند.
تایم فریم
تحلیلگران تکنیکال، نمودارهای قیمت را برای پیش بینی حرکت آینده قیمت ها آنالیز می کنند. نمودارها، قیمت دارایی را در بازههای زمانی مختلف ترسیم میکند. این بازههای زمانی که به آنها تایم فریم نیز گفته میشوند، بسته به استراتژی معاملاتی میتواند متغییر باشد. بازه های زمانی محبوبی که تحلیلگران تکنیکال بیشتر از همه استفاده می کنند شامل موارد زیر است:
- نمودار ۵ دقیقه ای
- نمودار ۱۵ دقیقه ای
- نمودار ساعتی
- نمودار ۴ ساعتی
- نمودار روزانه
بازه زمانی که یک معامله گر برای بررسی و مطالعه انتخاب می کند معمولا بر اساس سبک معامله فردی آن شخص تعیین می شود. معامله گران روزانه یعنی افرادی که پوزیشن های معامله را در یک روز باز میکنند و در همان روز می بندند از بازه های زمانی کوتاه مانند 15 دقیقه یا ساعتی دقیقه سود می برند.
معامله گران میان مدت که پوزیشن های خود را برای چند شبانه روز باز نگه می دارند بیشتر مایل هستند بازار را با استفاده از نمودارهای 4 ساعته به بالا تحلیل کنند.
روندها
روندها سنگ بنای تحلیل تکنیکال هستند. آنها منعکس کننده جهت کلی حرکت قیمت یک دارایی هستند. یک روند صعودی نشاندهنده مجموعهای از اوجها و نزولهای بالاتر است، در حالی که یک روند نزولی، اوجهای پایینتر و پایینتر را نشان میدهد. روندهای جانبی، همچنین به عنوان روندهای محدود به دامنه یا ادغام شناخته می شوند، نشان دهنده عدم وجود یک جهت مشخص به سمت بالا یا پایین است.
سطوح حمایت و مقاومت
سطوح حمایت و مقاومت، سطوح قیمتی بسیار مهمی در نمودار هستند. سطوح پشتیبانی یا حمایت، جایی است که فشار خرید به اندازه کافی قوی است تا از کاهش بیشتر قیمت جلوگیری کند. از سوی دیگر سطوح مقاومت به عنوان یک سقف قیمت، جایی ات که فشار فروش مانع از پیشرفت بیشتر قیمت می شود. این سطوح مناطق بالقوه خرید یا فروش را برای معامله گران نشان می دهد.
الگوهای نمودار
الگوهای چارت یا نمودار یک سری الگوهای تکرار شونده روی نمودار هستند که اطلاعاتی را در مورد تغییرات احتمالی قیمت در آینده ارائه می دهند. برخی از الگوهای رایج عبارتند از: سر و شانه، بالا و پایین دوتایی، مثلث، پرچم و پرچم، و فنجان و دسته. این الگوها میتوانند به شناسایی معکوسهای روند، الگوهای ادامه و نقاط ورود یا خروج احتمالی برای معاملات کمک کنند.
مرتبط : آموزش کامل تصویری تحلیل تکنیکال، بهترین استراتژی تحلیل تکنیکال از صفر تا صد
اندیکاتورها و اسیلاتورها
اندیکاتورها و اسیلاتورها نقشی حیاتی در تحلیل تکنیکال بازارهای مالی ایفا می کنند و به معامله گران اطلاعات ارزشمندی از روند بازار، حرکت و فرصت های معاملاتی بالقوه ارائه می دهند. اندیکاتورها در واقع یک سری محاسبات ریاضی هستند که اساس آنها داده های قیمت و حجم یک دارایی در یک بازه زمانی مشخص در گذشته است.
اندیکاتورها به معامله گران کمک می کنند تا با شناسایی الگوها، تأیید قدرت روند و ایجاد سیگنال هایی برای خرید یا فروش دارایی، تصمیمات آگاهانهتری بگیرند. در ادامه به معرفی برخی از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال خواهیم پرداخت.
میانگین متحرک
مووینگ اوریج یا میانگین متحرک، شاید یکی از پرکاربردترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال باشد. بسیاری از استراتژی های خرید و فروش از یک یا چند میانگین متحرک استفاده می کنند. اگر ویدئوی آموزشی اندیکاتور میانگین متحرک در تجارت آفرین را مشاهده نمایید حتما به روش کار این ابزار مهم تحلیل تکنیکال آشنا میشوید. این ابزار تحلیل تکنیکال را می توان یکی از بهترین اندیکاتورها برای دریافت سیگنالهای خرید و فروش دانست.
در کنار دریافت سیگنال شما می توانید از این اندیکاتور برای شناسایی روندها در بازه های مختلف و شناسایی نقاط بازگشت بازار نیز استفاه کرد.
شاخص قدرت نسبی
شاخص قدرت نسبی (RSI) یک نوسانگر یا اسیلاتور است. اندیکاتور RSI به شناسایی شرایط خرید و فروش بیش از حد در یک دارایی و تغییر روند بالقوه کمک می کنند. به طور کلی اسیلاتورها بینشهایی را در مورد سرعت و بزرگی حرکت قیمت به معاملهگران ارائه میدهند و به آنها اجازه میدهند تا بر اساس فرسودگی احتمالی قیمت یا تغییرات حرکت تصمیمگیری کنند.
اندیکاتور مکدی MACD
اندیکاتور مکدی یکی دیگر از ابزار تحلیل تکنیکال است که کارش دنبال کردن یک روند است و رابطه بین دو میانگین متحرک را نشان می دهد. از خط MACD، یک خط سیگنال و یک هیستوگرام تشکیل شده است. اندیکاتور مکدی به معامله گران سیگنال هایی برای تغییر روند بالقوه یا ادامه زمانی که خط MACD از بالا یا پایین خط سیگنال عبور می کند، ارائه می دهد. هیستوگرام به صورت بصری تفاوت بین دو خط را نشان می دهد و قدرت یک روند را نشان می دهد.
باندهای بولینگر
اندیکاتور باند بولینگر از یک باند میانی (معمولاً میانگین متحرک ساده) و دو باند بیرونی تشکیل شده اند که نشان دهنده انحراف استاندارد حرکات قیمت هستند. آنها به صورت پویا با نوسانات بازار سازگار می شوند. باندهای بولینگر به معاملهگران کمک میکنند شرایط خرید و فروش بیش از حد را شناسایی کنند و شکستهای احتمالی یا تغییر روند را تجسم کنند.
اندیکاتور ADX
اندیکاتور Average directional index قدرت یک روند را نشان می دهد. این اندیکاتور در بازه بین 0 تا 100 حرکت می کند، جاییکه بالای 25 نشان دهنده روند قدرتمند و زیر 25 نشان دهنده روند ضعیف است.
معامله گران می توانند از این اندیکاتور برای جمع آوری اطلاعات درمورد روند بازار استفاده کنند و متوجه شوند که آیا روند کنونی با قدرت ادامه پیدا می کند و یا اینکه قیمت ها به زودی با تغییر روند مواجه خواهند شد. برای آشنایی بیشتر با ADX فیلم آموزش اندیکاتور ADX را در سایت تجارت آفرین مشاهده کنید.
اندیکاتور ATR
اندیکاتور ATR یکی از اندیکاتورهای پراستفاده و مهم در تحلیل تکنیکال بازارهای مالی است. ATR مخفف واژه Average True Range است که به فارسی می توان آن را میانگین محدوده واقعی ترجمه کرد. از این اندیکاتور برای شناسایی و اندازه گیری میزان نوسانات بازارها استفاده میشود.
سطوح فیبوناچی اصلاحی
سطوح فیبوناچی اصلاحی بر اساس دنباله فیبوناچی هستند و به معامله گران کمک می کند تا سطوح حمایت و مقاومت داینامیک را شناسایی کنند. اصلاح فیبوناچی به ویژه در تعیین اهداف بالقوه قیمت یا نقاط ورود و خروج مفید است.
الگوها
الگوها در تحلیل تکنیکال به دو دسته اصلی تقسیم میشوند. این دسته ها عبارتند از الگوهای شمع و الگوهای چارت که در زبان انگلیسی به آنها CandleStick Patterns و Chart Patterns گفته میشود.
الگوهای شمع یا کندل استیک
الگوی کندل استیک حرکتی در قیمت هاست که به صورت گرافیکی در نمودار کندل استیک نشان داده میشود. برخی معتقدند این الگوهای فرضی می توانند حرکت بازار خاصی را پیش بینی کنند. از جمله محبوب ترین الگوهای شمع میتوان به این الگوها اشاره کرد:
- دوجی – Doji
- شمع پوششی صعودی – Bullish Engulfing candle
- شمع پوششی نزولی – Bearish Engulfing Candle
- ستاره صبحگاهی – Morning Star
- ستاره شامگاهی – Evening Star
الگوهای چارت
الگوهای چارت، اشکلا فرضی و متمایز ایجاد شده در حرکت قیمت ها روی نمودار هستند. یک الگوی چارت با خطوطی که نقاط قیمتی مشخصی را به هم متصل میکند، شناخته میشود. از محبوبترین الگوهای چارت میتوان به این موارد اشاره کرد:
- دوقله – Double Top
- دو دره – Double Bottom
- سر و شانه – Head and Shoulders
- سر و شانه معکوس – Inverse Head and Shoulders
- کنج صعودی – Rising Wedge
- کنج نزولی – Falling Wedge
محدودیت های تحلیل تکنیکال
در حالی که تحلیل تکنیکال ابزار ارزشمندی برای بسیاری از معامله گران و سرمایه گذاران است ولی دارای یک سری محدودیت و نقاط ضعف است. این نوع تحلیل مرزهای بخصوص خود را دارد و باید با بصورت متعادل از آن استفاده است. برخی از محدودیتهای کلیدی را که باید هنگام استفاده از تکنیکهای تحلیل تکنیکال در نظر داشته باشید عبارتند از:
کارایی بازار و تصادفی بودن
تحلیل تکنیکال فرض میکند که قیمتهای بازار همه اطلاعات موجود را منعکس میکنند و الگوها و شاخصهای قیمت گذشته میتوانند حرکتهای قیمتها را در آینده پیشبینی کنند. با این حال، بازارها میتوانند پویا باشند و تغییرات متفاوتی را در شرایطی یکسان از خود نشان دهند.
ذهنیت و تفسیر
تحلیل تکنیکال شامل تفسیر یک فرد یا چند نفر از نمودارها و شاخص های قیمت است. معاملهگران مختلف ممکن است تفسیرهای متفاوتی از الگوها یا اندیکاتورها داشته باشند. این ذهنیت می تواند به دیدگاه ها و تصمیمات متناقض منجر شود و دستیابی به اجماع در جهت بازار را چالش برانگیز کند.
محدوده اطلاعات محدود
تجزیه و تحلیل تکنیکال در درجه اول بر روی داده های قیمت و حجم متمرکز است. این عوامل بسیار مهم هستند ولی همه اطلاعات مربوطه را که ممکن است بر ارزش دارایی تأثیر بگذارد، جمع آوری نمی کنند. تحلیل فاندامنتال، که شاخص های اقتصادی، مالی شرکت و روندهای صنعت را در نظر می گیرد، چشم انداز وسیع تری را ارائه می دهد که تکمیل کننده تحلیل تکنیکال است.
سیگنال های نادرست
اندیکاتورها و الگوهای تحلیل تکنیکال خطاناپذیر نیستند و می توانند سیگنال های نادرستی تولید کنند. سیگنالهای اشتباه زمانی اتفاق میافتند که یک اندیکاتور یا الگو، جهت بازار مشخصی را نشان میدهد اما آن سیگنال محقق نمیشود. علاوه بر این، بازارها میتوانند به اخبار و رویدادهای اقتصادی، واکنش سریع نشان دهند، که در آن قیمتها به سرعت جهش میکند، که منجر به زیان برای معاملهگرانی میشود که صرفاً به شاخصهای تکنیکال تکیه میکنند.
انتخاب بازه زمانی
تجزیه و تحلیل تکنیکال به شدت به بازه زمانی انتخاب شده برای تجزیه و تحلیل بستگی دارد. بازههای زمانی مختلف میتوانند الگوها و سیگنالهای متفاوتی را به همراه داشته باشند که منجر به تفاسیر و نتایج معاملات متفاوت میشود. معامله گران باید به دقت چارچوب زمانی مناسب را بر اساس سبک معاملاتی، اهداف و دارایی مورد تجزیه و تحلیل خود در نظر بگیرند.
عوامل خارجی و رویدادهای خبری
تحلیل تکنیکال ممکن است به طور کامل تأثیر رویدادهای خبری غیرمنتظره، تحولات ژئوپلیتیکی یا عوامل کلان اقتصادی را که می تواند به طور قابل توجهی بر حرکات بازار تأثیر بگذارد، نشان ندهد. تغییرات ناگهانی بازار ناشی از انتشار اخبار یا رویدادهای ژئوپلیتیکی می تواند سیگنال های تحلیل تکنیکال را کمتر قابل اعتماد کند.
در حالی که تحلیل تکنیکال اطلاعات ارزشمندی را ارائه می دهد، مهم است که این محدودیت ها را بپذیریم. ترکیب تحلیل تکنیکال با سایر ابزارهای تحلیلی، مانند تحلیل بنیادی یا تحلیل احساسات بازار، می تواند به کاهش این محدودیت ها کمک کند و دید جامع تری از بازار ارائه دهد. در نهایت، یک رویکرد جامع که عوامل و شاخصهای متعددی را در نظر میگیرد، میتواند تصمیمگیری را افزایش داده و نتایج معاملات را بهبود بخشد.
نتیجه گیری
تحلیل تکنیکال یک روش متمایز برای بررسی بازارهای مالی و انجام معاملات است. این نوع تحلیل به معامله گران اجازه میدهد تا شرایط بازار را بهتر درک کنند و برای آینده بازار نشانه هایی دریافت کنند. آشنایی با نمودار شمعی، اندیکاتورها و الگوها که از پرایس اکشن ناشی میشوند، اساس تحلیل تکنیکال است.
با این وجود شما نیازی ندارید تا از تمام اندیکاتورها، الگوها و غیره را به صورت همزمان برای تحلیل تکنیکال بازار استفاده کنید، اما باید از بین آنها چند مورد را که برای استراتژی معاملاتی شما مناسب است را بخوبی درک کنید. بنابراین، پس از آشنایی با نمودارها، شمع ها، اندیکاتورها و الگوها شما نیاز دارید آنها را در یک استراتژی مناسب بگنجانید، تا بتوانید معاملات پرسودی انجام دهید و احتمال موفقیت خود را افزایش دهید.
ما در تجارت آفرین سعی کردیم تا در بخش آموزش فارکس، تحلیل تکنیکال را بصورت جز به جز آموزش دهیم. همچنین در بخش آموزش رایگان فارکس، میتوانید با روش معاملات و استفاده از اندیکاتورهای و الگوها بصورت تصویری آشنا شوید.
در اتنها باید به این نکته اشاره کنیم که هیچ تحلیل تکنیکالی بی نقص نیست. سیگنال ها تکنیکال هیچ کدام در همه مواقع صحیح نیستند. باهوش ترین معامله گران میدانند که سیگنال های تکنیکال هیچ وقت 100% نیستند. اما اگر یک استراتژی تحلیل تکنیکال به خوبی اجرا شود، می تواند قابلیت کسب سود را بالا ببرد.
چنانچه میخواهید در مورد تحلیل تکنیکال بیشتر بدانید و میخواهید با بهترین اندیکاتورها و استراتژی های این نوع تحلیل آشنا شوید حتما کانال یوتیوب ما را دنبال کنید تا با ویدئوهای آموزشی موجود در آن بهتر بتوانید بازارهای مالی را تحلیل کنید.
این مطلب آموزش بخشی از سری آموزش های رایگان آموزش فارکس است.
مبحث شماره 9 از بخش مقدماتی مجموعه کامل آموزش فارکس
مبحث قبلی: پیپ چیست؟ | آشنایی با روش محاسبه و مفهوم Pip در فارکس
مبحث بعدی: کندل استیک چیست؟ | آشنایی با شمع ها و الگوهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال
مجموعه کامل آموزش فارکس از صفر تا صد (رایگان)
سری آموزش کامل فارکس از مبتدی تا پیشرفته و مباحث تکمیلی شامل بیش از 120 مبحث و ساعت ها ویدیوی آموزشی
مجموعه آموزش کامل فارکس