فارکسفیلم آموزش فارکس

اندیکاتور فیبوناچی چیست | آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال

 

فیبوناچی، ریاضیدان ایتالیایی قرن سیزدهم، جهان را با دنباله ای معرفی کرد که از زمینه ریاضی فراتر می رفت. دنباله فیبوناچی (0، 1، 1، 2، 3، 5، 8، 13، 21، …) با اضافه کردن دو عدد قبلی آشکار می شود و الگویی مسحورکننده ایجاد می کند که در طبیعت و هنر ظاهر می شود. با این حال، نفوذ این تئوری فراتر از قلمروهای ریاضیات و به دنیای بازارهای مالی گسترش یافته است. معامله گران و تحلیلگران از قدرت دنباله فیبوناچی در تحلیل تکنیکال و نسبت های مرتبط با آن برای رمزگشایی حرکات قیمت و شناسایی نقاط برگشت بالقوه در آنچه به عنوان فیبوناچی اصلاحی و Fibonacci Extension شناخته می شود، استفاده کرده اند.

 مبحث شماره 10 از بخش تحلیل تکنیکال مجموعه کامل آموزش فارکس

در اینجا، ما به دنیای شگفت‌انگیز فیبوناچی در تحلیل تکنیکال می‌پردازیم و بررسی می‌کنیم که چگونه این نسبت‌های ریاضی به ابزاری ضروری برای معامله‌گرانی تبدیل شده‌اند که به دنبال پیمایش در پیچیدگی‌های بازارهای مالی هستند. برای وارد مبحث فیبوناچی و کاربرد این تئوری در معاملات فارکس و بازارهای مالی دیگر به این سئوال می دهیم که فیبوناچی چیست. همچنین در ویدئوی آموزشی زیر نیز میتوایند کاربرد فیبوناچی در تحلیل تکنیکال را بصورت تصویری تماشا نمایید. در انتها نیز برای افرادی که به محاسبات اتوماتیک این اندیکاتور علاقمند هستند محاسبه گر Fibonacci را قرار داده ایم.

آموزش کامل فیبوناچی در تحلیل تکنیکال

فیبوناچی چیست ؟

لئوناردو پیسانو یا همان لئوناردو فیبوناچی معروف، ریاضیدانی اروپایی در قرون وسطی بود که کتاب محاسبات Liber Abaci را در سال 1202 میلادی نوشت. در این کتاب او درباره موارد گوناگونی از جمله چگونگی تبدیل ارزها، حساب سود و بهره و تعدادی از معامدلات هندسه و ریاضی صحبت کرده است.

با این وجود، در دنیای امروز 2 مسئله اصلی در مورد تئوری های او بیشتر خودنمایی می کنند. اولین مسئله در قسمت ابتدایی کتاب او است، که در آن مزایای استفاده از سیستم عددی عربی مورد بحث قرار گرفته است. در آن زمان هنوز آثار امپراطوری  سرنگون شده روم در اروپا وجود داشت و اغلب شهروندان اروپا ترجیح می دادند تا از سیستم عددی رومی استفاده کنند.  او در کتاب خود بحثی بسیار تاثیربرانگیز و آسان را برای استفاده از سیستم عددی عربی مطرح کرد. پس از این کتاب بود که سیستم عددی عربی به روشی غالب در ریاضیات اروپا و سپس در کل دنیا تبدیل شد. این روش تا امروز نیز ادامه دارد.

دومین مسئله مهم در کتاب Liber Abaci که امروز نیز از آن استفاده می شود دنباله فیبوناچی است. این دنباله یک سری از اعداد است که هر عدد مجموع دو عدد قبلی خود است. به این دنباله در زبان انگلیسی Fibonacci sequence (FS) نیز گفته میشود که به شکل زیر است :

مرتبط : آموزش کامل تصویری تحلیل تکنیکال، بهترین استراتژی تحلیل تکنیکال از صفر تا صد

دنباله فیبوناچی

همانطور که در این دنباله مشاهده می کنید، برای شروع به دو هسته اولیه یعنی 0 و 1 نیاز داریم. سپس 0 را بعلاوه 1 میکنیم و عدد بعدی در دنباله که همان 1 است بدست می آید. سپس نتیجه را با عدد قبلی جمع می کنید و نتیجه عدد 2 می شود. الگوی فیبوناچی در زیر آمده است و می توانید آن را ملاحظه نمایید.

الگوی فیبوناچی 2

دنباله fibonacci برای بحث ما در فارکس یا تحلیل تکنیکال بازارهای مالی بسیار مهم است زیرا از این دنباله می توانیم به نسبت فیبوناچی برسیم.

چگونه به این نسبت برسیم ؟

با ظهور اینترنت اطلاعات اشتباه زیادی درباره نسبت فیبوناچی توزیع شده است. تکثر در تحلیل فیبوناچی، بخصوص در حوزه معاملات، باعث بوجود آمدن برداشت های غلط از این معادله مهم شده است. بیایید نگاهی به این نسبت و روش ساخت آن بیندازیم.

نسبت فیبوناچی

برای بدست آوردن این نسبت محاسبات پیچیده ای نیاز نیست. تمام کاری که باید انجام دهیم برداشتن یک سری اعداد از FS و دنبال کردن الگوی تقسیم در سراسر آن است. بعنوان مثال بیایید یک سری از اعداد FS را برداریم و با آنها نسبت Fibonacci را محاسبه کنیم.

0÷1 = 0

1÷1 = 1

1÷2 = 0.5

2÷3 = 0.67

3÷5 = 0.6

5÷8 = 0.625

8÷13 = 0.615

13÷21 = 0.619

21÷34 = 0.618

34÷55 = 0.618

55÷89 = 0.618

89÷144 = 0.618

همانگونه که در این الگو می بینید، از جایی به بعد تمام نتایج به یک عدد واحد می رسد و آن نیز 0.618 است. می توانید بیشتر نیز این توالی را در خانه انجام ادامه دهید و می بینید که تغییری در آن ایجاد نمی شود.

ما می توانیم این توالی را به گونه ای دیگر نیز انجام دهیم. در این حالت نتیجه مجموع دو عدد را در عدد قبلی تقسیم می کنیم. در اینصورت نتایج به صورت زیر خواهد بود.

1÷0 = 0

1÷1 = 1

1÷2 + 2

3÷2 = 1.5

5÷3 = 1.67

8÷5 = 1.6

13÷8 = 1.625

21÷3 = 1.615

34÷21 = 1.619

55÷34 = 1.618

89÷55 = 1.618

144÷89 = 1.618

این الگو نیز از دنباله فیبوناچی (FS) بدست آمده است. حالا نتیجه ای که بدست آمده است 1.618 است که عددی بسیار حائز اهمیت است که به آن نسبت طلایی نیز گفته می شود.

در اینجا مثال های بیشتری برای این الگو می بینید :

fibonacci اندیکاتور - نسبت طلایی

همانگونه که در بالا ملاحظه می کنید، می توان با تقسیم اعداد در FS با ترتیب های مختلف به عددهای مختلفی برسیم که همگی پس از چند توالی به اعداد یکسانی می رسند. این روشی برای بدست آوردن نسبت های Fibonacci است. البته این تنها روشی نیست که می توان به نسبت ها رسید.

پس از اینکه این اعداد را بدست آوردیم می توانیم برای بدست آوردن تعداد بیشتری از این اعداد ریشه دوم آنها را بدست آوریم. برای درک بهتر به چارت زیر نگاه کنید :

fibonacci2 محاسبه اندیکاتور فیبوناچی

آخرین مرحله از نسبت فیبوناچی تبدیل نتایج بدست آمده به درصد است. استفاده از نسبت 0.236 به ما 23.6% را نتیجه می دهد، 0.382 به 38.2% و الی آخر.

با نگاه به تحلیل که انجام دادیم به مهمترین نسبت های فیبوناچی که عبارتند از : 23.6%، 38.2%، 48.6%، 61.8%، 78.6%، 127.2%، 161.8%، 205.8% و 423.6% خواهیم رسید.

باوجود اینکه نسبت 50% اغلب در تحلیل فیبوناچی مورد استفاده قرار می گیرد، اما 50% نسبت fibonacci نیست. برخی می گویند که 50% “نسبت گن” است که در اوایل دهه 1900 توسط “آقای گن” معرفی شده است. برخی نیز می گویند که 50% وارونگی از “نسبت مقدس” است.

اندیکاتور فیبوناچی در تحلیل تکنیکال

حالا که متوجه شدیم که فیبوناچی چیست و چگونه به نسبت های آن برسیم می توانیم نحوه استفاده از این نسبت ها در تحلیل تکنیکال بازار فارکس یا هر بازار مالی دیگر را بررسی کنیم.

معامله گران می دانند که قیمت ها هرگز در یک خط مستقیم حرکت نمی کنند. قیمت ها اغلب به صورت زیگ زاگ به بالا یا پایین حرکت می کنند و یک روند را تشکیل می دهند. با استفاده از اندیکاتور فیبوناچی اصلاحی و اکستنشن شما می توانید نقاط نوسان قیمت در آینده را شناسایی کنید و در زمان هایی که قیمت به سطوح طلایی می رسند تصمیمات مناسبی را اتخاذ کنید.

نسبت ها در این اندیکاتور همانند سطوح کلیدی برای مقاومت و حمایت عمل می کنند. البته دلیل اینکه این خطوط اغلب درست عمل می کنند جادویی بودن آنها نیست، بلکه استفاده تعداد زیادی از معامله گران از این خطوط برای تصمیم گیری است. هر چه معامله گران بیشتری برای تحلیل تکنیکال از فیبوناچی استفاده نمایند تاثیر این سطوح در بازار بیشتر نمایان می شود.

کاربرد فیبوناچی اصلاحی در روندهای صعودی

برای ترسیم سطوح اندیکاتور فیبوناچی اصلاحی در روندهای صعودی یک پروسه 3 مرحله ای ساده انجام می گیرد.

مرحله 1 – شناسایی روند بازار : بازار صعودی

مرحله 2 – با استفاده از ابزار Fibonacci Retracement نقطه ابتدایی روند را به نقطه انتهایی آن متصل کنید

مرحله 3 – بررسی و کنترل 3 سطح حمایت احتمالی 0.236، 0.382، 0.618

فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
فیبوناچی در تحلیل تکنیکال

کاربرد فیبوناچی اصلاحی در روند نزولی

برای ترسیم اندیکاتور فیبوناچی اصلاحی در روندهای نزولی همانند روندهای صعودی پروسه 3 مرحله ای را انجام می دهیم.

مرحله 1 – شناسایی روند بازار : بازار نزولی (اصلاح قیمت)

مرحله 2 – با استفاده از ابزار Fibonacci Retracement نقطه ابتدایی روند را به نقطه انتهایی آن متصل کنید.

مرحله 3 – بررسی و کنترل 3 سطح مقاومت احتمالی 0.236، 0.382، 0.618

فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
فیبوناچی در تحلیل تکنیکال

اندیکاتور فیبوناچی در متاتریدر 4

در پلتفرم متاتریدر 4 همانند دیگر پلتفرم های معاملات ابزاری برای ترسیم این سطوح وجود دارد. تنها کاری که برای ترسیم این سطوح باید انجام دهید عبارت است از :

Menu > Insert > Fibonacci > Retracement

ابزارهای زیادی در ارتباط با این اندیکاتور وجود دارند اما در میان آنها ابزار Retracement و Extension از بقیه پراستفاده تر است. در اغلب پلتفرم ها شما می توانید سطوح را تنظیم کنید.

فیبوناچی را می توان با اندیکاتورهای دیگر و در کنار هم مورد استفاده قرار داد. برای مثال اگر شما از از یک اندیکاتور میانگین متحرک (Moving Average) استفاده می کنید می توانید از این سطوح برای طول زمان یک بازار صعودی استفاده کنید و سپس منتظر شوید تا میانگین متحرک جهت بازار Bullish یا Bearish را نشان دهد. همچنین می توانید از نمودار شمعی ژاپنی و الگوهای آن نیز در کنار هم استفاده کنید.

فیبوناچی در تحلیل تکنیکال در کنار MACD
فیبوناچی در تحلیل تکنیکال در کنار MACD

همانگونه که در چارت بالا ملاحظه می کنید نمودار شمعی ژاپنی الگوی “سه سرباز سفید” را نشان می دهند، همچنین روند از خط میانگین متحرک گذر کرده است و بعلاوه اندیکاتور MACD بالای خط صفر است.

البته در استفاده از این اندیکاتور باید همیشه کمی احتیاط کنید. برای مثال نقاطی که شما برای اندازه گیری سطوح fibonacci مورد استفاده قرار می دهید ممکن است با نقاطی که دیگر معامله گران انتخاب کرده اند متفاوت باشد. برای مثال بعضی از معامله گران از قیمت های بسته و باز استفاده می کنند درحالیکه برخی دیگر از حداکثر و حداقل قیمت استفاده می کنند.

اغلب معامله گران بخصوص تازه کارها، به دنبال یک فرمول جادویی برای موفقیت در معاملات هستند. خیلی از آنها از این تئوری برای معاملاتشان استفاده می کنند  و خود را درآن متبحر می کنند. اما استفاده از این ابزار تحلیل تکنیکال به تنهایی برای انجام معاملات کافی نیست و اغلب شما را با زیان مواجه می کند.

تجارت آفرین به شما پیشنهاد می دهد که حتما در کنار این اندیکاتور از ابزارهای دیگر تحلیل تکنیکال استفاده کنید. همچنین تحلیل بنیادی بازار و اخبار مرتبط را نیز رصد کنید تا تصمیمات اشتباهی نگیرید. در اینجا می توانید از محاسبه گر فیبوناچی برای محاسبات خود استفاده نمایید.

محاسبه گر


مرتبط : پیوت پوینت در فارکس چیست ؟

سئوالات متداول

دنباله فیبوناچی چیست و چگونه به تحلیل تکنیکال مرتبط است؟

دنباله فیبوناچی مجموعه ای از اعداد است که هر عدد مجموع دو عدد قبلی است. در تحلیل تکنیکال، نسبت های فیبوناچی حاصل از این دنباله برای شناسایی سطوح حمایت، مقاومت و معکوس بالقوه در بازارهای مالی استفاده می شود.

اصلاحات فیبوناچی چیست و معامله گران چگونه از آنها استفاده می کنند؟

دنباله فیبوناچی چگونه در تحلیل تکنیکال اعمال می شوند؟

فن های فیبوناچی چیست و چگونه می توان از آنها برای تحلیل استفاده کرد؟

بازه های زمانی فیبوناچی در تحلیل تکنیکال چگونه کار می کنند؟

آیا می توان فیبوناچی را بازارها و بازه های زمانی مختلف اعمال کرد؟

چگونه افراد مبتدی می توانند از فیبوناچی در تحلیل تکنیکال خود استفاده کنند؟

این مطلب آموزش بخشی از سری آموزش های رایگان آموزش فارکس است.
مبحث شماره 10 از بخش تحلیل تکنیکال مجموعه کامل آموزش فارکس
مبحث قبلی: اندیکاتور فراکتال Fractals | فراکتال ها در معاملات فارکس
مبحث بعدی: آموزش اندیکاتور ADX | فیلم آموزش تحلیل تکنیکال با ADX

forex learning package

مجموعه کامل آموزش فارکس از صفر تا صد (رایگان)

سری آموزش کامل فارکس از مبتدی تا پیشرفته و مباحث تکمیلی شامل بیش از 120 مبحث و ساعت ها ویدیوی آموزشی

مجموعه آموزش کامل فارکس
tejarat afarin logo

مقالات مرتبط

2 دیدگاه

  1. درود بر شما و با تشکر از آموزش های ساده و روان و قابل درک و فهم شما .امیدوارم که در کار و راه تان موفق باشید و ما هم بهرمند .پایدار باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *