آشنایی با 3 نوع اصلی الگوهای چارت | Chart Patterns
الگوهای چارت یا Chart Patterns ابزاری مهم در معاملات فارکس، سهام، رمزارزها و دیگر بازارهای مالی هستند که باید به عنوان بخشی از استراتژی تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار بگیرند. الگوهای چارت نقش مهمی در پیدا کردن روند بازار و پیشبینی حرکات آینده آن دارند و برای تمام تریدرها از مبتدی تا حرفهای مورد نیاز هستند.
تعداد زیادی از این الگوهای تکنیکال وجود دارند که هرکدام از آنها سیگنالی را به معاملهگر میدهد. اما قبل از اینکه با الگوهای چارت آشنا شوید، باید انواع آنها را بشناسید و بدانید که هر نوع از آنها چه سیگنالی را ممکن است به شما بدهد. بنابراین در این پست تجارت آفرین 3 نوع اصلی از الگوهای چارت را معرفی میکنیم و شما را با عملکرد هر کدام از این انواع آشنا خواهیم کرد.
مرتبط: بهترین الگوهای شمع برای نوسانگیری در بازارهای مالی
الگوهای چارت بازگشتی یا Reversal
الگوهای بازگشتی، آن دسته از الگوها هستند که به تریدر اعلام میکنند روند جاری در حال تغییر مسیر است.
اگر یک الگوی نمودار بازگشتی در طول یک روند صعودی تشکیل شود، به این معنی است که روند صعودی معکوس خواهد شد و قیمتها به زودی کاهش خواهند یافت.
درمقابل، اگر یک Chart Patterns بازگشتی یا Reversal در طول یک روند نزولی مشاهده شود، نشان می دهد که روند قیمتها معکوس میشود و به زودی صعودی خواهند شد.
در اینجا به 6 الگوی چارت بازگشتی اشاره میکنیم که آنها را قبلا در ویدئوی آموزش تحلیل تکنیکال بصورت تصویری نیز توصیح دادهایم. این 6 الگوی چارت عبارتند از:
- دوقله Double Top
- دو دره Double Bottom
- سر و شانه Head and Shoulders
- سر و شانه معکوس Inverse Head and Shoulders
- کنج صعودی Rising Wedge
- کنج نزولی Falling Wedge
برای ترید کردن با این الگوهای چارت، تنها کافی است که سفارش خود را با کمی فاصله از خط گردن یا Neckline و در جهت روند جدید قرار دهید. سپس نقطه خروج یا کسب سود خود را در ارتفاعی هم اندازه طول سازنده روند مشخ کنید. در شکل بالا میتوانید نقطه ورود و هدف را تماشا کنید.
تماشا کنید: آموزش رایگان فارکس از صفر تا صد – آموزش تصویری فارکس
به عنوان مثال، اگر یک Double bottom می بینید، یک سفارش با موقعیت خرید در بالای جایی که Neckline تشکیل شده قرار دهید و به دنبال آن نقطه خروج خود را نیز در بالای الگو و به اندازه فاصله قیمت پایین تا Neckline قرار دهید.
همانطور که همیشه اشاره میکنیم، برای مدیریت سرمایه حتما حد ضرر خود را بلافاصله مشخص کنید. برای شناسایی Stop Loss می توانید از اندیکاتور ATR استفاده کنید.
برای آشنایی بیشتر با تحلیل تکنیکال و اندیکاتورهای فارکس ویدئوهای آموزشی کانال یوتیوب تجارت آفرین را دنبال کنید.
الگوهای چارت ادامه روند یا Continuation
الگوهای چارت ادامه دهنده روند یا Continuation آن دسته از پترن ها هستند که به تریدر اعلام میکنند روند جاری ادامه پیدا خواهد کرد.
به این نوع Chart Patterns الگوهای تثبیت روند یا Consolidation Patterns هم گفته میشود. زیرا این الگوها نشان میدهند که روند جاری پس از یک توقف یا استراحت کوتاه در همان جهت قبلی ادامه خواهند یافت.
روندها اغلب در یک مسیر مستقیم به سمت بالا یا پایین حرکت نمیکنند. همیشه در مسیر یک روند اصلاحاتی یا Correction بوجود میاید. این اصلاحات به معنی تغییر روند نیستند و تنها مکثی کوتاه در مسیر ادامه روند هستند.
در اینجا به 6 الگوی چارت ادامه روند اشاره میکنیم. همچنین باید به این نکته اشاره کنیم که الگوهای Wedge یا کنج هم در الگوهای چارت بازگشتی و هم Chart Patterns ادامه روند تشکیل میشوند، اما شکل تشکیل شدن این دو الگو با هم متفاوت است، بنابراین به این تفاوت دقت کنید.
- Falling Wedge
- Rising Wedge
- Bullish Rectangle
- Bearish Rectangle
- Bullish Pennant
- Bearish Pennant
برای ترید کردن با استفاده از الگوهای ادامه روند باید سفارش خود را در بالا یا پایین الگوی تشکیل شده و در مسیر روند اصلی قرار دهید. برای هدف قرار دادن نقطه خروج در Wedgeها و Rectangleها میتوانید حداقل به اندازه خود الگو هدف را قرار دهید.
در الگوهای Pannant یا پرچمها، میتوانید به اندازه دسته پرچم و در مسیر روند نقطه هدف و خروج خود را در نظر بگیرید. در عکس بالا میتوانید این موضوع را بخوبی متوجه شوید.
در الگوهای چارت ادامه روند، اغلب Stop Loss یا حد ضرر معامله را در بالا یا پایین الگوی تشکیل شده و به اندازه یک ATR میتوان قرار داد.
الگوهای چارت دوطرفه یا Bilateral
الگوهای دوطرفه یا Bilateral کمی پیچیدهتر از دو Chart Patterns قبلی هستند. دلیل این پیچیدگی سیگنال نا مشخصی است که این نوع الگو به تریدرها نشان میدهد. در این نوع الگوها روند قیمتها ممکن است به هر دو طرف حرکت کند.
در این نوع Pattern با شکل هندسی مثلث سروکار داریم. پس زمانیکه این الگوها را مشاهده کردیم یعنی روند ممکن است به سمت بالا یا پایین مثلث بدون در نظر گرفتن روند اصلی حرکت کند.
در اینجا به 3 Chart Patterns دوطرفه اشاره میکنیم.
- Ascending Triangle
- Descending Triangle
- Symmetrical Triangle
برای استفاده از این نوع الگو شما باید هر دو سناریو را در نظر بگیرید و دو سفارش خرید و فروش در بالا و پایین الگوی تشکیل شده تعریف نمایید. سپس وقتیکه یکی از این سفارشها انجام شد میبایست سفارش دیگر را متوقف کنید. مشکل دیگری که در این الگو ممکن است با آن روبرو شوید شکستهای کاذب یا False Breakout است. بنابراین در این نوع الگوها باید نقاط توقف ضرر یا Stop Loss خود را بسیار هوشمندانه انتخاب کنید که در صورت بروز شکست کاذب دچار ضرر بالایی نشوید.
سئوالات متداول
دقیق ترین الگوهای چارت کدام هستند؟
شاید بتوان الگوی سر و شانه یا Head and Shoulder pattern را دقیق ترین الگوی چارت دانست. از لحاظ آماری الگوی سر و شانه و سر و شانه معکوس بهترین سیگنال ها را در بازارهای مالی میدهند و تقریباً 85 درصد مواقع به هدف پیشبینیشده خود میرسند. الگوی معمولی سر و شانه با دو نوسان بلند (شانه ها) با یک قله بالاتر (سر) بین آنها مشخص می شود.
همچنین الگوی سرو شانه معکوس با دو دره پایین (شانه های معکوس) و یک دره پایین تر (سر معکوس) بین آنها در پارت ظاهر میشود.
چند الگوی چارت در کل وجود دارد؟
به نقل از ویکی پدیا، بطور کلی 42 الگوی چارت شناخته شده وجود دارد که می توانیم آنها را به الگوهای ساده و پیچیده تقسیم کنیم. برخی از الگوها از ترکیب تعداد محدودی شمع بوجود میایند ولی برخی دیگر از تعداد زیادی شمع در کنار یکدیگر ساخته میشوند.
آیا الگوهای چارت در فارکس کار میکنند ؟
در بازار فارکس روشها و استراتژیهای معاملاتی متعددی وجود دارد که همگی از الگوهای قیمت برای یافتن ورودیها و سطوح توقف استفاده میکنند. الگوهای چارت در فارکس، که شامل سر و شانه ها، مثلث ها و غیره می شود، ورودیها، توقفها و قیمتهای هدف را در الگویی ارائه می کنند که به راحتی قابل مشاهده است. با خواندن این پست با انواع الگوهای چارت آشنا شوید.
کدام الگوهای چارت راحت تر و بیشتر قابل تشخیص هستند؟
اغلب الگوهای معرفی شده در این پست در چارت ها قابل تشخیص هستند اما برخی از آنها بیشتر در بازارها دیده میشوند. برای مثال الگوی پرچم، چه صعودی و چه نزولی در بازارهای روندی بصورت مکرر و پشت سر هم دیده میشود. همچنین الگوی کنج نزولی و کنج صعودی که الگوهای چارت بازگشتی به حساب میایند نیز برروی چارت بسیار دیده میشوند. این الگوها در بازه های زمانی کوتاه مدت بسیار دیده میشوند.
در مقابل الگوی سر و شانه معمولی و معکوس با وجود اینکه دقت و کارایی بسیار بالایی دارند، ولی کمتر در بازار قابل رویت هستند و اغلب در بازه های زمانی بلند دیده میشود. بنابراین چنانچه میخواهید معاملات بیشتری انجام دهید و سیگنالهای ورود و خروج بیشتری دریافت کنید میبایست الگوهایی که بیشترین تناوب و تکرار را در بازار و برروی چارت دارند را به خوبی بیاموزید.