7 سرگرمی که علم ثابت کرده باعث باهوش تر شدنتان میشوند
برای مدت مدیدی همه بر این باور بودند که افراد با یک سطح و توانایی هوشی مشخصی به دنیا می آیند و هر کسی به همین مقدار میتواند از آن بهره ببرد. دانشمندان امروزه ثابت کرده اند که در واقع افراد میتوانند سطح هوشی خود را بالا ببرند و در عین حال از این روند لذت هم ببرند. امروزه ما میدانیم که با یادگیری مهارتهای جدید مغزمان مسیرهای عصبی جدیدی تولید میکند که باعث کارکرد سریعتر و بهتر آن میشود.
در اینجا یک لیست از هفت سرگرمی که باعث باهوش تر شدنتان میشوند به همراه دلیل آنها آمده است.
1. یک آلت موسیقی بنوازید
موسیقی نواختن به خلاقیت، مهارتهای تحلیلی، زبان، ریاضی، مهارتهای حرکتی ظریف و خیلی چیزهای دیگر کمک میکند. اگرچه این توانایی ها نکات مثبت بسیار بالایی هستند ولی برخی میگویند که بازی در یک تیم ورزشی هم ممکن است که همین نتایج را داشته باشد. امّا کاری که نواختن یک آلت موسیقی میتواند انجام دهد ولی فعالیتهای دیگر قادر به انجام آن نیستند تقویت فیبرهای عصبی متصل به نیمکره های مغز است. به این صورت که موسیقی نواختن باعث ساخته شدن راههای ارتباطی بیشتری بین آنها میشود.
یک سیستم عصبی مغزی پیشرفته تر به فرد کمک میکند که حافظۀ قویتری داشته باشد در عین حال توانایی حل مسائل پیچیده و مشکلات را بالاتر میبرد. بدون توجه به سن و سالی که دارید نواختن یک آلت موسیقی میتواند کارکرد مغزیتان را به مقدار زیادی بالا ببرد.
2. هرگونه مطلبی را بخوانید
منفعتِ خواندن و مطالعه کردن، چه شما کتاب بازی تاج و تخت و یا هری پاتر را بخوانید و چه آخرین چاپ مجلۀ وال استریت ژورنال شبیه به هم است. خواندن باعث کاهش استرس میشود و این امر باعث میشود که شما احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید. همچنین خواندن باعث افزایش هر سه نوعِ هوش یعنی هوش احساسی، معنوی و منطقی فرد میشود. تقویت این سه نوع هوش باعث افزایش توانایی در حل مشکلاتِ پیچیده، پیدا کردن ارتباط منطقی بین مفاهیم برای بهبود زندگی روزمره، درکِ فرآیندها، تفسیر دقیق تر مسائل و پاسخ مناسب به احساس دیگران میباشد.
در محیط کاری نیز این توانایی ها به اشکال گوناگونی مانند درک بهتر بازار و توانایی های بهتر مدیریتی خود را نشان میدهند.
3. ورزش منظم انجام دهید
ورزش نامرتب و جسته و گریخته نمیتواند کمکی به شما کند ولی ورزش منظم بسیار تأثیر گذار خواهد بود. زمانیکه به صورت منظم ورزش میکنید سلولها توسط BDNF که نوعی فاکتور برای رشد و مقاوم سازی نرون های مغزی است تقویت میشوند. BDNF همچنین یک پروتئین است که به حافظه، یادگیری، تمرکز و درک فرد کمک میکند. به آن همچنین حدت ذهنی نیز گفته میشود.
برخی از دانشمندان نیز حدس میزنند که نشستن برای مدت طولانی نتیجۀ معکوس این را دارد و در واقع مانع کارکرد مناسب مغزی فرد میشود.
4. یک زبان جدید یاد بگیرید
برای افزایش حافظۀ تان حل کردن جدول و پازل را فراموش کنید و به جای آن یک زبان خارجی جدید یاد بگیرید. تحقیقات نشان داده اند که افراد دوزبانه بهتر از افرادی که فقط به یک زبان صحبت میکنند میتوانند پازل ها را حل کنند. یادگیری موفقیت آمیز یک زبان خارجی ذهن را برای کارایی بهتر برای انجام وظایف ذهنی تواناتر میسازد. این فرایند منجر به افزایش مهارتهای اجرایی از قبیل برنامه ریزی و حل مشکل میگردد.
به علاوه، صحبت کردن به دو زبان به صورت کاملاً مثبت بر روی نظارت و کنترلِ فرد بر روی محیط اطرافش و تجزیه و تحلیل آن تأثیر میگذارد. در کمپانی های بزرگ مثلاً در بانکهای امریکایی کارمندان حتماً باید یکی از دو زبان اسپانیایی و یا فرانسوی را یاد بگیرند تا بتوانند ارتقای شغلی بگیرند.
5. یادگیری پیوسته و منسجم خود را امتحان کنید
بسیاری از دانش آموزان باهوش مدرسه و دانشگاه خودشان را برای امتحان نهایی آمده میکنند و به نظر میرسد که در روز امتحان بیشترین آمادگی را در آن حوزه درسی پیدا میکنند. امّا مشکل اینجاست که اغلب به سرعت همۀ آنچه یاد گرفته بودند و یا حفظ کرده بودند را فراموش میکنند. دلیل آن نیز این است که ما به ندرت و گاهی به هیچ وجه مجدداً استفاده ای از این اطلاعات آموخته در مدرسه و یا دانشگاه نمیکنیم. یکی از دلایلی که یادگیری یک زبان خارجی باعث باهوش تر شدن شما میشود این است که نیاز به یادگیری پیوسته و منسجم دارد. زیرا ما آن را به کرات مورد استفاده قرار میدهیم، گرامر و لغاتی که یاد میگیریم به دفعاتِ بیشماری در هنگام یادگیری زبان خارجی تکرار میشوند.
روش یادگیری پیوسته و منسجم را در محل کار و زندگی روزمرۀ تان مورد استفاده قرار دهید و آنچیزهای مهمی که یاد میگیرید را پیگیری کنید و آنها را به کرات تکرار کنید.
6. مغز خود را ورزش دهید
پازل، معماها، بازی های تخته ای، بازیهای کامپیوتری، ورق بازی و فعالیتهای مشابه باعث افزایش نورون های عصبی و پیشرفت neuroplasticity میشوند. این شامل طیف گسترده ای از تغییرات در مسیرهای عصبی و سیناپس ها میشود که اساساً توانایی مغز را برای شناسایی مجدد سازماندهی میکند. زمانیکه سلولهای عصبی به راه های جدید پاسخ میدهند این اجازه را به ما میدهند تا بتوانیم مسائل را از زوایای متفاوتی نگاه کنیم و همچنین باعث درک مسائل تأثیر گزار بر احساسات و رفتار میشوند. ما میتوانیم از الگوهای جدید مطلع شویم و توانایی های شناختی خود را گسترش دهیم.
افراد با neuroplasticity بالا به غیر از اینکه از حافظه و هوش بالاتری برخوردار هستند بلکه کمتر در معرض دلواپسی و افسردگی نیز قرار میگیرند.
7. تمرکز کنید (مدیتیشن کردن)
در سال 1992 دالایی لاما از آقای ریجارد داویدسون که یک دانشمند است دعوت کرد تا مطالعاتی برروی امواج مغزی او در هنگام مدیتیشن انجام دهد تا متوجه شود که آیا میتواند امواج مغزی بخصوصی را به صورت ارادی تولید کند یا خیر. نتیجه اینگونه شد که وقتی دالایی لاما و دیگر عرفای آنجا برروی ناراحتی و یا شفقت تمرکز میکردند امواج مغزیشان دقیقاً همین سیگنال را ساطع میکرد. تحقیق کاملی در سال 2004 از این آزمایشات در “Proceedings of the National Academy of Sciences” و پس از آن در Wall Street Journal آمد که توجه همگان را به خود برانگیخت.
مدیتیشن به یک ابزار جذاب برای برخی افراد تبدیل شده که از طریق آن میتوانند احساسات خود را کنترل کنند و با امواج مغزی خود تصمیم بگیرند که چه زمانی میخواهند چه احساسی داشته باشند. با این روش میتوانیم قبل از یک مذاکره خود را قدرتمندتر کنیم و اعتماد بنفس خود را در هنگام یک فروش بالا ببریم.
ایدۀ کلی این را میگوید که مغز توانایی پیشرفت دارد و شما میتوانید آن را پرورش دهید. فعالیتهای متفاوت بر روی قسمتهای متفاوتی از مغز تأثیر میگزاند. پس شما میتوانید نقاظ ضعف خود را با کار کردن بر روی ذهن و مغز خود پوشش دهید و از حداکثر نیروی خود برای پیشبرد اهدافتان استفاده کنید.