آیا هوش احساسی بالایی دارید؟ در اینجا میتوانید مطمئن شوید

آیا هوش احساسی بالایی دارید؟ در اینجا میتوانید مطمئن شوید

قبل از اینکه بحث هوش احساسی یا همان EQ به اندازۀ امروز داغ باشد، همه بر این باور بودند که افرادی که دارای بهرۀ هوشی یا همان IQ بالایی هستند میتوانند نتایج بهتری در زندگی کسب کنند. افراد بر این باور بودند که IQ تنها منبع برای موفقیت است.

پس از قرن ها تحقیق، محققین به جایی که امروز هستیم رسیدند و متوجه شدند که هوش احساس یک فاکتور حیاتی و تاثیر گذار در موفقیت افراد است. ارتباط هوش احساسی (EQ) با موفقیت حتی خیلی بیشتر از بهرۀ هوشی (IQ) است. طبق گزارشات منتشر شده 90% از افرادی که به موفقیت های بزرگ دست پیدا کرده اند دارای هوش احساسی بسیار بالایی بوده اند. در حالیکه بر طبق گزارشات افرادی که دارای IQ بالایی هستند نسبت به آنهایی که دارای بهرۀ هوشی متوسطی هستند 70% عملکرد بهتری داشته اند.

هوش احساسی چیست ؟

هوش احساسی چیزی در درون همۀ ماست که تا حدی غیر قابل لمس و اندازه گیری است. این کیفیت رفتاری در نوع مدیریت رفتار، روابط اجتماعی و تصمیم گیری برای دستیابی به نتایج مثبت متبلور میشود.

علارقم اهمیت بسیار زیاد هوش احساسی ، به خاطر نامشهود بودن آن بسیار دشوار است که متوجه شویم چه مقدار هوش احساسی داریم تا در صورت کمبود، آن را تقویت کنید.

متاسفانه اندازه گیری علمیِ هوش احساسی بصورت رایگان در جایی وجود ندارد. بنابراین ما در اینجا اطلاعاتی را گرد آوری کرده ایم تا شما توسط آنها به میزان هوش احساسی خود پی ببرید.

شما دایرۀ لغات احساسیِ قوی ای دارید

همۀ افراد تجربۀ احساس کردن دارند ولی کمتر افرادی هستند که میتوانند دقیقاً ماهیت این احساس را تشخیص دهند. بر طبق تحقیقات اخیر تنها 36% از افراد میدانند که دقیقاً چه احساسی دارند و بقیه از درک آن ناتوان هستند. بنابراین برای حل آن تصمیمات غیر منطقی و اشتباهی میگیرند.

افرادی که دارای هوش احساسی بالایی هستند احساسات خود را تقویت میکنند زیرا میتوانند آنها را متوجه شوند و از دایرۀ لغات وسیع تری برای ابراز آنها استفاده میکنند.

درحالیکه خیلی از افراد ممکن است که تنها بگویند “حالم خوب نیست” افراد دارای هوش احساسی بالا میدانند که دقیقاً در چه حالی هستند و مثلاً میگویند “خیلی حساس شدم”، “نا امیدم”، “دلواپسم”، “نگران خاطرم” و خیلی چیزهایی که افراد معمولی استفاده نمیکنند. هرچه انتخاب لغت شما برای احساستان دقیق تر باشد، نگرش بهتری برای اینکه واقعاً چه احساسی دارید، چه چیزی باعث آن شده است و چه راهی برای حلش دارید خواهید داشت.

دربارۀ مردم کنجکاو هستید

مهم نیست که آنها درون گرا و یا برون گرا هستند، افراد دارای هوش احساسی بالا دربارۀ کسانی که در اطراف آنها وجود دارند کنجکاو هستند. این کنجکاوی محصولِ همدلی آنها است که یکی از دروازه های داشتن EQ بالا است. هرچقدر بیشتر به دیگران اهمیت بدهید، بیشتر دربارۀ آنها کنجکاو میشوید.

تغییرات را با آغوش باز میپذیرید

افراد دارای هوش احساسی بالا انعطاف پذیر هستند و مداوم در حال تطبیق پذیری هستند. آنها به خوبی میدانند که ترس از تغییر فلج کننده است و آن را تهدیدی برای موفقیتشان میبینند. آنها در همه جا به دنبال تغییر میگردند و برنامه های خود را بر مبنای آنها تطبیق میدهند.

مرتبط: ۹ دسته از افرادی که هرگز در کارشان موفق نمیشوند

از نقاط قوت و ضعف خود اطلاع دارید

افراد دارای هوش احساسی بالا تنها احساسات را درک نمیکنند بلکه میدانند که در چه چیزهایی خوب و در کدامِ آنها بد هستند. آنها همچنین میدانند که چه محرکهایی باعث موفقیت آنها میشوند (چه افرادی و چه شرایطی). داشتن EQ بالا به این معنی است که نقاط قوت خود را میشناسید و میدانید که چگونه از آنها استفاده کنید و همچنین میدانید که چه نقاط ضعفی دارید و نمیگذارید که آنها شما را عقب نگه بدارند.

شخصیت ها را بدرستی قضاوت میکنید

بیشترِ هوش احساسی از آگاهی اجتماعی نشأت میگیرد. آگاهی اجتماعی یعنی خواندن دیگر افراد، دانستن اینکه چه کاری از آنها سر میزند، و دانستن اینکه در آنها چه میگذرد. در طی زمان، این مهارت ها شما را در قضاوت کردن شخصیت دیگران استاد میکند. دیگر افراد برای شما رمزآلود نخواهند بود. میتوانید آنها را درک کنید و محرک های آنها را متوجه شوید حتی آنهائیکه بسیار مخفی و پنهان هستند.

زود رنج نیستید

اگر شما فهم دقیقی از آنچیزی که هستید داشته باشید، دیگران به سختی میتوانند با حرفهایشان و یا کارهایشان شما را رنجیده خاطر کنند. افرادِ دارای هوش احساسی بالا دارای اعتماد بنفس و ذهنی باز هستند که این ویژگی ها باعث میشود که پوستشان کلفت شود. حتی ممکن است که شما با خودتان شوخی کنید و همچنین این اجازه را بدهید که دیگران نیز با شما شوخی کنند، زیرا شما درک بین شوخی کردن و کنایه و تمسخر را درک میکنید.

میدانید که چگونه نه بگوئید (به خود و به دیگران)

هوش احساسی یعنی اینکه بدانید چگونه خود را کنترل کنید. شما میتوانید لذت را به تأخیر بیندازید و از کله شقی اجتناب کنید. در تحقیقی که توسط دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو انجام گرفت نشان میدهد که هرچقدر که “نه” گفتن برای شما سخت تر باشد، استرس، افسردگی و فرسودگی شغلی بیشتری را تجربه خواهید کرد. “نه” نگفتن در واقع چالشی در کنترل فردی است  که خیلی ها با آن دست و پنجه نرم میکنند. “نه” کلمه ای بسیار قدرتمند است که شما نباید از گفتنش واهمه داشته باشید. زمانیکه باید نه بگوئید آن را بگوئید زیرا افرادِ دارای هوش احساسی بالا در این زمانها نمیگویند که “فکر نکنم بتونم این کار را انجام دهم” یا “مطمئن نیستم”.

مرتبط : 7 دروغ دربارۀ رهبری که باید فراموشش کنید

 

از اشتباهاتتان میگذرید

افراد دارای هوش احساسی بالا بین خود و اشتباهاتشان فاصله میندازند اما از آنها درس میگیرند. با نگه داشتن اشتباهات گذشته در یک فاصلۀ مطمئن از خود میتوانید از آنها گذر کنید و در وقتهای نیاز نیز میتوانید آنها را به یاد بیاورید و از تکرارشان خودداری کنید. این کار نیازمند یک خودشناسی دقیق است تا بین سکنی کردن و به خاطر آوردن تفاوت قائل شوید. سکنی کردن در اشتباهات باعث میشوند که شما نگران و خجالت زده باشید درحالیکه فراموش کردن آنها نیز باعث میشود تا آن اشتباه را دوباره تکرار کنید. تنها راه برقراری تعادل بین این دو ، توانایی تبدیل شکست به جزئیاتی برای رشد و پیشرفت است.

کمک میکنید و توقعی در ازای آن ندارید

وقتیکه کسی چیزی به شما میدهد و در ازای آن هیچ توقعی ندارد یک تأثیر بسیار قدرتمندی بر شما میگذارد. برای مثال، شما ممکن است که یک گفتگوی جالب دربارۀ یک کتاب با کسی داشته باشید و وقتیکه بعد از یک ماه دوباره او را ملاقات میکنید با یک کتاب به ملاقاتش بروید. افراد دارای هوش احساسی بالا ارتباطات محکمی میسازند زیرا همیشه به دیگران فکر میکنند.

کینه به دل نمیگیرید

احساست منفی ای که به همراه به دل گرفتن کینه می آیند باعث افسردگی میشوند. فکر کردن مدام دربارۀ یک حادثه ، ناخودآگاه شما در حالت “جنگ-فرار” قرار میدهد یعنی اینکه مکانیزم بقا در شما شعله ور میشود و باعث میشود که شما یکی از دو راهِ فرار و یا جنگ را در هنگام تهدید در پیش بگیرید. زمانیکه تهدید قریب الوقوع باشد این عکس العمل برای بقای شما حیاتی است اما وقتیکه تهدید یک داستان تاریخی است ، باعث استرسی خسران آور در شما میشود که سلامت روانی تان را در بلند مدت به خطر می اندازد. محققین “دانشگاه اموری” نشان دادند که نگه داشتن استرس باعث افزایش فشار خون و بیماریهای قلبی میشود. کینه به دل داشتن یعنی اینکه شما تحت فشار استرس هستید و افرادی که دارای هوش احساسی بالایی هستند همیشه از آن به خاطر هزینه هایی که برای آنها به همراه می آورد اجتناب میکنند. کینه به دل نگرفتن نه تنها به شما کمک میکند که احساس بهتری داشته باشید بلکه به سلامت شما نیز کمک میکند.

افراد منفی را خنثی میکنید

سرو کله زدن با افرادِ معضل دار برای خیلی ها خسته کننده و گاهی نابود کننده است. افراد دارای EQ بالا روابط خود را با افراد منفی و سمی کنترل میکنند. زمانیکه نیاز دارند تا با این افراد سمی تعامل کنند با شرایط بصورت منطقی برخورد میکنند. آنها احساسات خود را شناسایی میکنند و اجازه نمیدهند که خشم یا ناامیدی باعث هرج و مرج در درون آنها شود. حتی در سخت ترین شرایط نیز افراد دارای هوش احساسی بالا نمیگذارند که اینگونه افراد باعث تخلیۀ روانی آنها بشوند.

مرتبط : 7 چالشی که افراد موفق بر آنها غلبه میکنند

شما به دنبال کمال نیستید

افرادِ دارای هوش احساسی بالا کمال را بعنوان یک هدف انتخاب نمیکنند زیرا میدانند که کمال هرگز وجود ندارد. انسان ذاتاً جایزالخطاست. زمانیکه هدف شما کمال باشد همیشه با احساس شکست روبرو میشوید که نتیجۀ آن کم کردن تلاش و یا رها کردن آن میباشد. در اینصورت شما همیشه به نقایص خود نگاه میکنید و شکست های خود را مرور میکنید درحالیکه میتوانید این انرژی و زمان را برای چیزهایی که در آینده میخواهید بدست بیاورید صرف کنید.

قدر چیزهایی که دارید را میدانید و شکر گذار آنها هستید

وقت گذاشتن برای قدردانی از چیزهایی که دارید نه تنها کار صحیحی است بلکه باعث بهبود حال شما میشود. زیرا این کار باعث میشود که هورمون استرس کورتیسول تا 23% در شما کاهش پیدا کند. در تحقیقی در دانشگاه کالفرنیا به این نتیجه رسیدند که افرادی که برای شکر گذاری وقت میگذارند احساس بهتری را در درون خود و در جسم خود دارند. این تحقیق نشان داد که سطح پائین کورتیسول نقش مهمی را در روحیه فرد ایفا میکند.

خود را از کار جدا میکنید

داشتن زمانهایی منظم برای جدا کردن خود از کار نشانه ای از داشتن هوش احساسی بالاست زیرا این کار به شما کمک میکند که استرس خود را کنترل کنید. وقتیکه خودتان را برای کارتان 7 روز هفته بصورت 24 ساعته درگیر میکنید خودتان را در معرض مجموعه ای از عوامل استرس زا قرار میدهید. خودتان را مجبور کنید که گاهی اوقات آفلاین باشید و اصلاً به کار فکر نکنید. خاموش کردن لپ تاپ و موبایل به بدن شما این اجازه را میدهد تا استراحتی داشته باشد. تحقیقات ثابت کرده اند که حتی چیزهای ساده مانند چند ساعت چک نکردن ایمیل ها میتواند تاثیر زیادی بر روی میزان استرس شما داشته باشد. تکنولوژی ما را قادر ساخته تا بتوانیم ارتباطی 24 ساعته با دنیا و دیگران داشته باشیم. حتی در ساعت های خارج از دفتر نیز خیلی دشوار است که خود را از کار جدا کنید مخصوصاً وقتیکه یک ایمیل کل ذهن شما را تحت تأثیر قرار میدهد و شما را تحت فشار استرس قرار میدهد.

به اندازۀ کافی میخوابید

به اندازۀ کافی خوابیدن امری بسیار مهم است زیرا هوش احساسیِ شما را افزایش میدهد و میزان استرس شما را مدیریت میکند. وقتیکه شما میخوابید ذهنتان به معنی واقعی دوباره شارژ میشود و برروی تمام اتفاقات روز یک لایۀ نازک و نو میکشد و زمانیکه از خواب بیدار میشوید ذهنی آزاد دارید. افراد دارای EQ  بالا میدانند که کنترل، دقت و حافظۀ شان در اثر کم خوابی و یا بد خوابیدن تحلیل میرود. در نتیجه خوابیدن درست را در اولویت قرار میدهند.

مرتبط: حقیقتی جالب درباره عادت خوابیدن افراد مشهور و ثروتمند

از منفی صحبت کردن با خود اجتناب میکنید

هرچقدر که بیشتر افکار منفی را برای خود تداعی کنید قدرت بیشتری به آنها میدهید. بیشتر افکار منفی ما تنها افکار هستند و نه واقعیات. وقتیکه با خود فکر میکنید که چیزی هرگز اتفاق نمی افتد یا همیشه اتفاق می افتد، این فقط فکر شماست که آن را بعنوان یک تهدید تصور میکند در صورتی که در واقعیت این تهدید وجود ندارد. افراد دارای هوش احساسی افکار را از حقایق جدا میسازند تا از چرخۀ منفی بافی رها شوند. آنها دیدی جدید و مثبت را جاگزین آن میکنند.

مرتبط : 5 باوری که موفقیتتان را نابود میکند

 اجازه نمیدهید کسی خوشحالی شما را محدود کند

زمانیکه احساس خوشحالی و رضایت در شما بواسطۀ نظر دیگران بوجود بیاید دیگر ضمام احساسات و شاد بودن خود را از دست داده اید. وقتیکه افرادِ دارای هوش احساسی بالا از کاری که انجام داده اند احساس خوشحالی و رضایت میکنند دیگر به نظرات افراد دیگر این اجازه را نمیدهند تا آنها را از رضایتمندی دور کند. باوجود اینکه تقریباً غیرممکن است که عکس العمل خود را به نظرات دیگران کلاً غیر فعال کنید ولی لازم هم نیست که خودتان را با دیگران مقایسه کنید و میتوانید نظرات آنها را بعنوان چاشنیِ کار خود در نظر بگیرید. زیرا مهم نیست که دیگران چه کاری میکنند و یا چه فکری میکنند بلکه مهم رضایت خاطری است که در درون شما بوجود می آید.

مرتبط : 19 کاری که افراد ناموفق و ناخشنود انجام میدهند (قسمت اول)


آیا هوش احساسی بالایی دارید؟ در اینجا میتوانید مطمئن شوید


تجارت آفرین فارکس

دیدگاهتان را بنویسید