در اقتصاد پرشتاب جهانی، بازارهای بورس نقشی محوری به عنوان فشارسنج رفاه مالی و شاخصهای رشد اقتصادی ایفا میکنند. این مبادلات به عنوان بسترهایی برای شرکت ها برای افزایش سرمایه و ایجاد فرصت هایی برای سرمایه گذاران برای مشارکت در رشد کسب و کارها عمل می کند. در حالی که بازارهای بورس متعددی در سرتاسر جهان وجود دارد، تعداد معدودی از آنها به عنوان بزرگترین و تأثیرگذارترین آنها شناخته میشوند. در این مقاله، ما به قلمرو فریبنده بزرگترین بازارهای بورس جهانی می پردازیم و دامنه، اهمیت و تأثیر آنها بر چشم انداز مالی جهانی را بررسی می کنیم.
بازار بورس چیست ؟
بازار بورس یا سهام یک بازار متمرکز است که در آن افراد و موسسات می توانند سهام شرکت های سهامی عام را خریداری و بفروشند. بازار بورس بستری است که سرمایه گذاران را قادر می سازد در مالکیت و رشد مالی کسب و کارها مشارکت کنند.
در بازار بورس، شرکتها سهام خود را برای تجارت عمومی فهرست میکنند و به سرمایهگذاران اجازه میدهند این سهام را خریداری کنند و مالکان جزئی شرکت شوند. سهام نشان دهنده کسری از مالکیت شرکت است و سرمایه گذارانی که این سهام را در اختیار دارند از حقوق خاصی مانند رای دادن در مورد مسائل شرکت و دریافت سود سهام برخوردارند.
به صورت سنتی، بازار بورس یک ساختمان فیزیکی است که در هر کشوری توسط یک سازمان اداره می شود، ولی معاملات اینترنتی و آنلاین در بازار سهام شکل و شمایل این بازار را تغییر داده است و آن را تبدیل به یک سامانه آنلاین کرده است که در آن معامله گران به عرضه و تقاضای سهام و اوراق می پردازند. با این وجود سازوکار بازارهای مالی تفاوتی نکرده است و همچنان با قدرت در حال بزرگتر شدن هستند. سرمایه در گردش برخی از بازارهای بورس به تریلیون ها دلار رسیده است.
بزرگترین بازارهای بورس دنیا در سال 2024
پس از تحقیق در مورد بزرگترین بازارهای دنیا 10 بازار قدرتمند به شرح زیر رده بندی می شوند :
- 1 – بورس نیویورک – New York Stock Exchange
- 2 – بورس نزدک – NASDAQ
- 3 – بورس توکیو – Tokyo Stock Exchange
- 4- بورس شانگهای – Shanghai Stock Exchange
- 5 – بازار بورس هنگ کنگ – Hong Kong Stock Exchange
- 6 – بورس لندن – London Stock Exchange
- 7 – بورس اروپا – Euronext
- 8 – بورس شنژن – Shenzhen Stock Exchange
- 9 – بورس تورنتو – Toronto Stock Exchange
- 10 – بورس آلمان – Deutsche Boerse
بورس نیویورک
بورس نیویورک (NYSE) بزرگترین و مشهورترین بورس اوراق بهادار در جهان است. این بازار بورس در وال استریت در شهر نیویورک واقع شده است و تاریخچه ای غنی دارد که به زمان تأسیس آن در سال 1792 باز می گردد. NYSE اغلب نماد سرمایه داری آمریکایی در نظر گرفته می شود و به عنوان یک بازار مالی برجسته جهانی عمل می کند. بورس نیویورک از آخر جنگ جهانی اول تا به امروز در جایگاه بزرگترین بازار بورس جهان قرار دارد. پس از جنگ جهانی اول NYSE از بورس لندن پیشی گرفت و دیگر هرگز این جایگاه را به آن پس نداد.
در سال 2024 سرمایه در گردش بورس نیویورک حدود 22.9 تریلیون دلار است که تقریبا می توان گفت که 40% از ارزش کل بازارهای سهام دنیا را در اختیار خود دارد. نام بیش از 2400 کمپانی در بازار بورس نیویورک لیست شده است که در زمینه های مختلفی از جمله مالی، انرژی، بهداشتی و کالاهای مصرفی فعالیت می کنند. شاخص داو جونز (Dow) پرمصرف ترین شاخص در بورس نیویورک است که برخی از واحدها در آن لیست شده اند.
بورس نزدک
بورس NASDAQ نیز در شهر نیویورک و در میدان Times واقع شده است. NASDAQ مخفف عبارت National Association of Securities Dealers Automated Quotations است که توسط گروهی از کارگزاران محلی در سال 1971 پایه گذاری شد. یک مورد جالب در بورس نزدک این است که معاملات در آن همیشه توسط سیستم های مبتنی بر کامپیوتر و تلفن انجام شده است و این موضوع بورس نزدک را تبدیل به اولین بازار بورس الکترونیک در دنیا کرده است.
ارزش بازار بورس NASDAQ در سال 2021 به 10.80 تریلیون دلار رسید. این بازار در جایگاه دوم در لیست بزرگترین بازارهای بورس جهان قرار گرفته است. اغلب شرکت های فناوری اطلاعات مانند اپل APPL، مایکروسافت MSFT، فیسبوک FB، تسلا TSLA در این بازار مالی لیست شده اند. شاخص NASDAQ 100 برای اندازه گیری عملکرد بازار بورس نزدک مورد استفاده قرار می گیرد.
مرتبط : بزرگترین و با ارزش ترین شرکت های دنیا در سال 2024
بورس توکیو TSE
جایگاه سوم در لیست بزرگترین بازارهای بورس دنیا متعلق به Tokyo Stock Exchange است. این بازار که با نماد TSE نیز شناخته می شود در سال 1878 پایه گذاری شد و بزرگترین بازار بورس در کشور ژاپن می باشد. در دوران جنگ جهانی دوم بازار بورس توکیو با مشکلاتی روبرو شد که باعث شد بین آگوست 1945 تا آپریل 1949 به دلیل مشارکت ژاپن در جنگ تعطیل باشد. در سال 1949 به نام مالک آن یعنی شرکت Japan Exchange Group تغییر نام داد. بازار بورس توکیو با بورس های مختلفی در دنیا از جمله بورس لندن همکاری دراد.
امروزه بیش از 3575 شرکت در بورس توکیو فعالیت می کنند و سرمایه TSE بالغ بر 6.22 تریلیون دلار است. شاخص اصلی بورس توکیو NIKKEI 225 است که شامل لیستی از برترین شرکتهای ژاپنی مانند Honda Motor Co, Toyota Motor Corp و Sony Corp می باشد.
بورس شانگهای
بورس شانگهای یکی از سه بازار بورس مستقل در کشور چین است. Shanghai Stock Exchange که به آن SSE نیز گفته می شود در کنار بورس های Shenzhen و Hong Kong در جمهوری خلق چین فعالیت می کنند. باوجود اینکه بورس شانگهای تنها در سال 1990 تاسیس شده است، در جایگاه چهارم بزرگترین بازارهای بورس دنیا قرار گرفته است. بازار بورس در چین در سال 1866 تاسیس شد ولی در سال 1949 به علت انقلاب چین تعطیل شد.
امسال سرمایه بازار بورس شانگهای 5.01 تریلیون دلار بوده است. در لیست شرکت های بورس شانگهای دو نوع لیست A و B وجود دارد که در لیست A سهام به یوان معامله می شوند و در لیست B سهام به دلار امریکا معامله می گردد. سهام موجود در لیست A تنها با سرمایه گذاری داخلی قابل خرید و فروش هستند ولی سهام شرکت های موجود در لیست B را افراد و سرمایه گذاران خارجی نیز می توانند خرید و فروش کنند.
شاخص اصلی برای اندازه گیری بورس شانگهای SSE Composite است. این لیست شامل بزرگترین شرکت های بورس شانگهای مانند PetroChina, Industrial and Commercial Bank of China و Agricultural Bank of China می باشد.
بورس یورونکست – Euronext
بورس یورونکست در کشور هلند و شهر آمستردام واقع شده است، با این حال در این بازار بورس، تنها سهام کشور هلند معامله نمی شود. در بورس Euronext سهام شرکت های هلند، پرتقال، بلژیک، فرانسه، ایرلند و انگلستان معامله می شوند. این سازمان در سال 2000 پایه ریزی شد و نمایانگر اقتصاد کلی اروپا می باشد و ارز معاملاتی در آن نیز به همین واسطه یورو می باشد.
در سال 2007 یورونکست با گروه NYSE (بورس نیویورک) ادغام شد و Euronext NYSE را تشکیل دادند. در سال 2013 Intercontinental Exchange این بورس را خرید و سپس در سال 2014 یورونکست دوباره بعنوان یک سازمان مستقل شروع به کار کرد.
بورس یورونکست در بین بزرگترین بازارهای بورس دنیا در مقام پنجم قرار دارد و ارزش بازار آن 4.36 تریلیون دلار است. از آنجاییکه کشورهای مختلفی در این بورس قرار دارند، 1300 شرکت اروپایی در یورونکست لیست شده اند و 30 شاخص مختلف عملکرد بازار را نشان می دهد. با این وجود شاخص اصلی در این بازار Euronext 100 است بزرگترین شرکت های اروپایی با نقدینگی بالا در آن لیست شده اند که برای مثال می توان به سهام شرکتهای رنو، کریستین دیور و آکسا اشاره کرد.
بورس هنگ کنگ
بازار بورس هنگ کنگ یا ( Hong Kong Stock Exchange ( SEHK در سال 1891 توسط انجمن کارگزاران هنگ کنگ تاسیس شد و در سال 1914 به نام بورس هنگ کنگ تغییر نام داد. SEHK یکی از سه بازار بورس مستقل در چین است که ساختمان آن در سال 2017 به دلیل انتقال تمام معاملات به معاملات الکترونیکی تعطیل شد.
بازار بورس هنگ کنگ سومین بازار بزرگ بورس در آسیا می باشد و در جایگاه ششم بزرگترین بازاهای بورس دنیا قرار گرفته است. ارزش این بازار 4.30 تریلیون دلار است و معاملات در آن به صورت دلار هنگ کنگ انجام می گیرد. 1955 شرکت در این بازار فعال هستند که 20 تا از این شرکت ها مانند هلدینگ HSBD، AIA و هلدینگ Tencent بیشترین سهم را در کل معاملات دارند.
بازار بورس لندن
London Stock Exchange یا LSE در سال 1801 پایه گذاری شد اما ریشه آن به سال 1698 برمی گردد، جایی که اولین خرید و فروش سهام کاغذی در دنیا صورت گرفت. از این لحاظ بورس لندن قدیمی ترین بورس دنیا می باشد. در واقع London Stock Exchange تا پایان جنگ جهانی اول بزرگترین بازار بورس دنیا بود ولی پس از آن NYSE جای آن را گرفت و حالا در جایگاه هفتم بزرگترین بازارهای بورس دنیا قرار گرفته است. با این وجود LSE همچنان بزگترین بازار بورس اروپا می باشد.
سهام بیش از 3000 شرکت از 70 کشور دنیا در این بازار بورس معامله می شود. در سال 2007، London Stock Exchange و بورس ایتالیا به نام Borsa Italiana با یکدیگر ادغام شدند.
ارزش بازار بورس لندن 3.70 تریلیون دلار است و مهمترین شاخص آن نیز FTSE 100 می باشد. در این شاخص 100 شرکت برتر بورس لندن مانند Barclays, BP و GlaxoSmithKline لیست شده اند. همچنین شاخص دیگری به نام FTSE 250 معیاری برای اندازه گیری های بورس لندن می باشد.
نتیجه گیری
بزرگترین بازارهای بورس جهانی نشان دهنده ستون های حیاتی اقتصاد جهان هستند که سرمایه گذاران و شرکت هایی را که به دنبال فرصت هایی برای رشد، نقدینگی و سرمایه هستند جذب می کنند. این مبادلات بهعنوان فشارسنجهای سلامت اقتصادی عمل میکنند که منعکسکننده اقبال کشورها و شکلدهی احساسات سرمایهگذاران در سراسر جهان هستند. از بورس نمادین نیویورک گرفته تا بازارهای پیشرو NASDAQ، بورس اوراق بهادار توکیو، بورس شانگهای و بورس لندن، این بازارها روح تجارت، نوآوری و همکاری بین المللی را تسخیر می کنند و بر نقش حیاتی آنها در پیشبرد اقتصاد جهانی تأکید می کنند.