راهنمای جامع سرمایه گذاری در بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتالی
اگر درباره دنیای ارزهای دیجیتال فکر کرده اید و به این نتیجه رسیده اید که می خواهید شروع به سرمایه گذاری در بیت کوین یا دیگر ارزهای رمزپایه کنید، این مقاله می تواند راهنمایی جامع برای شروع سرمایه گذاری شما باشد. فارغ از اینکه قبلا در مورد بیت کوین چه چیزی شنیده اید باید بگویم که این ارز دیجیتال یک دارایی به حساب می آید و سرمایه گذاری در آن تفاوت چندانی با سرمایه گذاری در بازار بورس، فارکس یا دیگر بازارهای مالی ندارد.
اما بعنوان کسی که می خواهد تازه شروع به کسب درآمد یا سرمایه گذاری روی ارزهای دیجیتالی کند ابتدا باید در مورد آنها اطلاعات کسب کنید. بعد از اینکه متوجه شدید که دقیقا بیت کوین چیست و توانستید از دنیای رمزارزها مطلع شوید می توانید با اعتماد بنفس بالاتری شروع به سرمایه گذاری در آنها کنید. در این مقاله نکات سرمایه گذاری و کسب درآمد در بیت کوین را برای شما بازگو خواهیم کرد.
بازار ارزهای دیجیتالی
برای شروع باید بگویم که رشد خیره کننده بازار ارزهای دیجیتالی در سال های گذشته فراموش نشدنی است. همه چیز از سال 2009 شروع شد، جاییکه اولین پول دیجیتالی به نام بیت کوین رونمایی شد. تا سال 2013 یعنی 4 سال بعد، کسی چندان از بیت کوین چیزی نمی دانست تا اینکه در سال 2013 نام آن بر سر زبان ها افتاد. قیمت بیت کوین در سال 2017 رشد شدیدی کرد و توجه سرمایه گذاران خرد و کلان را به سوی خود جلب کرد.
اما این رشد سریع قیمت بیت کوین با یک سقوط در اوایل تا اواسط سال 2018 همراه شد و باعث نگرانی سرمایه گذاران نسبت به آینده آن و دیگر ارزهای دیجیتالی شد. حالا حدود 1600 نوع متفاوت از ارزهای رمزپایه در بازار موجود است.
افراد زیادی وجود دارند که می گویند که بیت کوین تنها یک موجی است که آمده است و خواهد رفت و در مقابل نیز افراد زیادی باور دارند عصر جدیدی در نوع معاملات و سرمایه گذاری با بیت کوین شروع شده است. هیچ کس دقیق نمی داند که کدام یک از این دو گروه آینده را درست پیش بینی کرده است.
خیلی از افراد که در ابتدا برروی بیت کوین سرمایه گذاری کرده بودند سودهای کلانی را از آن کسب کردند و برخی از افراد هم در زمان بد بازار وارد شدند و ضرر کردند. اما نکته ای که وجود دارد این است که بسیاری از سرمایه گذاران بخشی از سرمایه خود را به ارزهای دیجیتالی اختصاص داده اند تا در صورت افزایش قیمت مجدد از قافله عقب نمانده باشند.
مرتبط : سرمایه گذاری در بیت کوین – آیا بیت کوین بهترین سرمایه گذاری است ؟
فن آوری بلاک چین
برای اینکه متوجه شوید که بیت کوین چگونه کار می کند باید از فن آوری موجود در آن مطلع شوید. بلاک چین فن آوری است که ارزهای رمزپایه از جمله بیت کوین بر بستر آن فعالیت می کنند. بلاک چین یک دفتر کل دیجیتالی است که مسئول تمام تراکنشات و ثبت و ضبط های عمومی آن است. شبکه ای از نقاط ارتباطی داخلی که به کل فرایند نظارت می کند.
با یک مثال به شما کمک می کنیم که بهتر موضوع را درک کنید. فرض کنید که حسین یک دوچرخه از دوستش محمد خریده است و پول آن را با بیت کوین پرداخت کرده است. وقتیکه حسین شروع به پرداخت وجه دوچرخه با بیت کوین می کند، درخواستش از طریق بلاک چین ارسال می شود و تایید می کند که حسین باید این مقدار بیت کوین را به محمد انتقال دهد. وقتیکه این چرخه کامل تایید شد دفتر کل به روز می شود و یک ثبت جدید در آن زده می شود که می گوید این مقدار بیت کوین از حساب حسین کم شده است و معادل آن به به حساب کیف پول بیت کوین محم اضافه شده است.
مرتبط : آموزش ساخت کیف پول بیت کوین و کیف پول اتریوم در سایت بلاک چین
مثال بالا یکی از کارکردهای فن آوری بلاک چین است که در مراودات مالی از آن استفاده می شود، با این وجود استفاده های بسیار دیگری نیز می توان از این تکنولوژی کرد. در واقع هر نوع اطلاعاتی که نیاز به ذخیره سازی داشته باشد را می توان از طریق فن آوری بلاک چین صورت داد. به گفته دیگر بیت کوین و دیگر ارزهای رمزپایه بدون بلاک چین قادر به ادامه کار نیستند ولی بلاک چین بدون آنها به حیات خود ادامه خواهد داد.
بهترین موقعیت های سرمایه گذاری برروی بیت کوین
وقتیکه صحبت از ارزهای دیجیتالی می شود اولین چیزی که به ذهن ما خطور می کند بیت کوین است. در واقع خیلی از افراد فکر می کنند که ارز رمزپایه معادل بیت کوین است.
این دسته از افراد باید بیشتر در مورد این نوع پول ها مطالعه کنند تا با انواع دیگر آنها نیز آشنا شوند. بیت کوین یکی از هزاران نوع کریپتوکارنسی CryptoCurrency است، البته بزرگترین آنها نیز می باشد. 6 ارز دیجیتال اصلی دیگر نیز وجود دارد که بیشتر بازار را به خود اختصاص داده اند که عبارتند از : اتریوم Ethereum، ریپل Ripple، لیت کوین Litecoin، بیت کوین کش Bitcoin Cash، ای او اس EOS و کاردانو Cardano. در اینجا به شخصیت های متفاوت هر کدام از آنها اشاره می کنیم.
بیت کوین – بزرگترین و گرانقیمت ترین ارز رمزپایه است. هم اکنون سهم بیت کوین در کل بازار ارزهای دیجیتالی حدود 45% می باشد. قیمت بیت کوین از حدود 70 دلار در سال 2013 به حدود 20،000 دلار در دسامبر 2017 رسید و از آن زمان تا امروز حدود65% از ارزش خود را از دست داده است. بسیاری از تحلیلگران بیت کوین می گویند که آن دوباره روند صعودی خود را در پیش خواهد گرفت.
اتریوم – بعنوان دومین ارز دیجیتالی بزرگ، رشدی 2800 درصدی را در سال 2017 تجربه کرد. یکی از نقاط حائز اهمیت در معاملات اتریوم راهکار منحصر بفردی است که برای آن ارائه داده است. اتریوم به توسعه دهنده های بالقوه ارزهای دیجیتالی این اجازه را می دهد تا پروژه بلاک چین خود را بر روی پلتفرم اتریوم پیاده سازی کنند. در نتیجه علاقمندان اتریوم اعتقاد دارند که این امر در آینده افراد بیشتری را برای سرمایه گذاری در اتریوم جذب خواهد کرد و پیش بینی می کنند که قیمت اتریوم در آینده به صورت فزاینده ای افزایش خواهد یافت.
ریپل – سومین ارز بزرگ رمزپایه در بازار Ripple است. قیمت آن از 0 دلار به 2.40 دلار در سال 2017 رسید. در بحران ارزهای دیجیتالی در سال 2018، ریپل نیز کمی از ارزش خود را از دست داد. ریپل دنیای ارزهای دیجیتالی را وارد فاز جدیدی کرده است. فن آوری بلاک چین بکار رفته در آن سریع تر است و تراکنشات با امنیت بالاتری در آن صورت می گیرد. ریپل با بانک های سطح بالایی قرارداد بسته است و یک راهکار خلاقانه در صنعت مالی دنیا به شمار میرود.
لیت کوین – سال 2017 مانند تمام ارزهای دیجیتال Litecoin هم سال خوبی را برای سرمایه گذاری پشت سر گذاشت و قیمتش از حدود 4 دلار به 360 دلار رسید. فشار موجود برروی ارزهای دیجیتال برروی لیت کوین نیز تاثیر گذاشته است. هدف اصلی از ساخت لیت کوین بهبود تکنولوژی بیت کوین بوده است و در به انجام رساندن این هدف موفق نیز بود. لیت کوین توانست سرعت تراکنشات را به 5 برابر سریع تر از بیت کوین برساند.
بیت کوین کش – یکی از زیر شاخه های بیت کوین که در سال 2017 شروع به کار کرد Bitcoin Cash است. از آن زمان تا امروز بیت کوین کش یکی از محبوبترین ارزهای دیجیتالی بوده است. امروز مقدار موجودی درچرخه بیت کوین و بیت کوین کش با هم برابری می کنند. اندازه بلاک های بیت کوین کش 8 برابر بزرگتر از بیت کوین اصلی است که عملکرد فرایند را قویتر می کند. در سال 2017 قیمت BCH از حدود 500 دلار به 4000 دلار رسید.
ای او اس – EOS در تابستان سال 2017 معرفی شد. این پول دیجیتال تقریبا شبیه به اتریوم است و یکی از ارزهایی است که برروی پلتفرم اتریوم ساخته شده است. تمرکز ای او اس به جز امنیت برروی سرعت تراکنشات است. تکنولوژی استفاده شده در آن اجازه 100،000 تراکنش همزان را در یک ثانیه می دهد. یکی از نکات قابل توجه درباره EOS تاثیر گرفتن کم از سقوط قیمت ارزهای دیجیتالی در سال 2018 است.
کاردانو – بنیانگذار کاردانو، چارلز هاسکیسان یکی از بنیانگذاران اتریوم نیز می باشد. از آنجاییکه کاردانو نیز به توسعه دهندگان، اجازه ساخت اپلیکیشن بر مبنای پلتفرم خود را می دهد، رقیب مستقیم اتریوم به شمار می رود. کاردانو از فن آوری پیشرفته تری نسبت به اتریوم استفاده می کند. در سال 2017 قیمت کاردانو از 2 سنت به 1 دلار رسید و پس از سال 2017 همگام با دیگر ارزهای رمزپایه سقوط شدیدی را تجربه کرد.
سرمایه گذاری در خرید و فروش بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتالی
تا الان باید آشنایی بهتری با ارزهای دیجیتالی پیدا کرده باشید. پس سئوال بعدی که ممکن است ذهن شما را مشغول کرده باشد این است که چه زمان وارد سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتالی شوم و کدام ارز را خریداری کنم؟ معمولا برای خرید و فروش ارزهای دیجیتالی نیاز به یک کارگزار یا صراف ارز دیجیتالی است. این روش متدوال ترین نوع خرید و فروش بیت کوین و بقیه پول های رمزپایه است. این صراف ها اغلب آنلاین هستند و خرید و فروش های خود را برروی اینترنت انجام می دهند. استراتژی وجود به بازار بستگی به نوع انتخاب شما دارد. باید تصمیم بگیرید که به دنبال چه چیزی هستید، شهرت یک ارز دیجیتال، مقبولیت آن یا فن آوری استفاده شده در آن.
برای اینکه به شما کمک کنیم تا شروع به سرمایه گذاری در بیت کوین یا دیگر ارزهای رمزپایه کنید چند صراف ارزهای دیجیتالی را به شما معرفی می کنیم.
کوین بیس – یکی از معروفترین و مورد قبول ترین پلتفرم های خرید و فروش بیت کوین Coinbase است. این پلتفرم بسیار قدرتمند است و ذخیره پول در آن توسط بیمه کوین بیس گارانتی می شود.
کراکن – Kraken مبتنی بر واحد پول اروپا یعنی یورو است. کراکن بیشترین میزان بیت کوین در دنیا را معامله می کند. این صراف ارزهای دیجیتال به غیر از بیت کوین اتریوم و ریپل را نیز پشتیبانی می کند.
پولونیکس – Ploniex در سال 2014 تاسیس شد و یکی از برترین صرافی های بیت کوین به شمار می رود. آنها ابزار قدرتمندی برای معاملات دارند که برای معامله کنندگان فعال بسیار مناسب است.
بیت استمپ – Bitstamp از قدیمی ترین صراف های بیت کوین است که از سال 2011 تا به امروز در این صنعت فعالیت می کند. از نقاط قوت بیت استمپ می توان به امنیت بالای آن اشاره کرد که ارزها با سرویس های ذخیره سازی قدرتمندی پشتیبانی می شوند. البته هزینه اولیه سرمایه گذاری در این صرافی نسبت به بقیه بالاتر می باشد.
بیت اسکوئر – Bitsquare یک صرافی غیر متمرکز است که مشتریان آن می توانند با پول کاغذی یا پول دیجیتالی به خرید و فروش بیت کوین بپردازند. برای افرادی که نیاز به حفظ حریم خصوصی و ناشناس ماندن دارند این صرافی می تواند بسیار مناسب باشد.
جمینی – صرافی امریکایی Gemini دارای گواهینامه های دولتی برای خرید و فروش بیت کوین است. قوانین و استانداردهای این صراف ارزهای دیجیتال بسیار سخت گیرانه است. این صرافی تنها به مشتریان در کشورهای امریکا، هنگ کنگ، سنگاپور، کانادا و بریتانیا خدمات می دهد.
بینانس – صرافی Binance در کشور مالت است که هزینه های خرید و فروش بیت کوین و دیگر خدمات آنها بسیار پایین است. بینانس بیشترین حجم معاملات را نسبت به بقیه صراف های بیت کوین انجام می دهد. هزینه هر تراکنش در این صرافی تنها 0.05% می باشد. همچنین به غیر از بیت کوین سرمایه گذاران می توانند ارزهای دیگری مانند اتریوم و لیت کوین را نیز در این صرافی خرید و فروش کنند. بعلاوه بعد از خرید هر کدام از این 3 ارز می توانید آنها را با بسیاری از ارزهای رمزپایه دیگر جابجا کنید. صرافی بینانس همچنین یکی از بهترین اپلیکیشن های معاملات را دارد که سرمایه گذاران می توانند به آن نگاهی بیندازند.
کوین ماما – CoinMama از بزرگترین صرافی های بیت کوین است که به شما اجازه می دهد با استفاده از کارت اعتباری خرید و فروش انجام دهید. میزان خرید و فروش روزانه توسط کارت اعتباری در این صرافی از دیگر رقبا بیشتر است. شما می توانید روزانه تا 5000 دلار و ماهانه تا 20000 دلار از طریق کوین ماما ارز دیجیتالی خرید کنید.
لوکال بیت کوینز – LocalBitcoins یک صرافی نفر به نفر است. این پلتفرم به شما این اجازه را می دهد تا به صورت مستقیم از دیگران بیت کوین بخرید و یا به آنها بفروشید. از نکات جالب این صرافی این است که اگر تنها قصد خرید بیت کوین را داشته باشید هیچ کارمزدی پرداخت نخواهید کرد زیرا این پلتفرم تنها از فروشندگان 1% کارمزد دریافت می کند.
ریسک ها و موقعیت های سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتالی
یکی از جذابیت های سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال قابلیت کسب درآمد زیاد در مدت زمان کم است. همین قابلیت بسیاری از سرمایه گذاران را به سمت این بازار کشانده است. برای بسیاری از سرمایه گذاران تخصیص دادن بخشی از دارایی خود به ارزهای رمزپایه و سرمایه گذاری در بیت کوین می تواند سبد سرمایه گذاری آنها را متوازن تر کند و باعث تقویت عملکرد کلی سهام آنها شود. این قسمت مثبت و جالب ماجرا است.
در سمت دیگر سکه این واقعیت وجود دارد که این بازار هنوز جدید است و هنوز استحکام لازم برای سرمایه گذاری های بلند مدت را ندارد. بنابراین سرمایه گذاران باید ریسک موجود در آن را در نظر بگیرند و برای ریسک خود محدودیتی قابل پوشش در نظر بگیرند.
بگذارید کمی بیشتر در مورد چالش هایی که بیت کوین با آن روبرو است صحبت کنیم:
نگرانی از نقد شوندگی – نقد شوندگی حرف اول را در سرمایه گذاری و مباحث مالی می زند. قابلیت نقد شوندگی یعنی آسانی استفاده از یک واحد پول برای خرید و فروش و تبدیل آن به دارایی های دیگر با کمترین لغزش. متاسفانه از آنجایی که ارزهای دیجیتالی در ردیف دارایی های نوظهور و در حال توسعه قرار دارند قدرت نقد شوندگی آنها پایین است.
در یک بازار متعادل شما به سادگی می توانید بیت کوین بخرید یا بفروشید اما این ریسک نیز وجود دارد که در هنگام رویدادهای پیچیده تر این نقد شوندگی به خطر مواجه شود.
عدم اطمینان در قوانین – یکی از چالش های پیش روی ارزهای دیجیتال احتمال استفاده از آنها برای فعالیت های غیر قانونی است. همچنین بیت کوین بالقوه یکی از ابزارهای پول شویی به شمار می آید. دولت ها علاقه چندانی به همه گیر شدن ارزهای رمزپایه ندارند زیرا نمی توانند برروی آن کنترلی داشته باشند که این موضوع می تواند در آینده این پول ها تاثیر گذار باشد.
چالش ارزش گذاری – وقتیکه شما می خواهید سهام یک شرکت را خریداری کنید، اطلاعات زیادی از صورت های مالی گرفته تا تغییرات مدیریتی و غیره وجود دارد که می توانید با استناد بر آنها ارزش سهام آن شرکت را محاسبه کنید. چنین شفافیتی در مورد ارزهای دیجیتالی وجود ندارد و تخمین یک قیمت عادلانه در آن بسیار دشوار به نظر می رسد.
ارزش ارزهای دیجیتالی بیشتر تحت تاثیر عواطف انسانی است و تحلیل بازار نمی تواند روند قیمتی آنها را مشخص کند و این امر باعث افزایش ریسک سرمایه گذاری در آنها می شود.
تخصیص بخشی از دارایی به ارزهای دیجیتالی
وقتیکه می خواهید سبد دارایی های خود را تکمیل کنید و ریسک سرمایه گذاری های خود را کاهش دهید ممکن است به فکر سرمایه گذاری در بیت کوین یا اتریروم یا غیره بیفتید. سپس این سئوال ممکن است که برای شما پیش بیاید که چه میزان از دارایی خود را تبدیل به این ارزهای دیجیتالی کنید ؟
جواب به این سئوال خیلی ساده و مستقیم نیست. هر سرمایه گذاری خودش باید تصمیم بگیرد که چه میزان می خواهد برروی بیت کوین، اتریوم و غیره سرمایه گذاری کند و تا چه حد می تواند ریسک های ناشی از سرمایه گذاری در آنها را تحمل کند. شاید این جوابی نباشد که شما به دنبالش هستید ولی تنها جواب منطقی و واقعی به این سئوال است. اگر کسی به شما می گوید که تمام خانه و زندگی خود را بفروشید و بر روی بیت کوین سرمایه گذاری کنید مطمئن باشید که راهنمایی غلطی به شما می کند. هیچ سرمایه گذاری ای در دنیا وجود ندارد که یک سرمایه گذار عاقل حاظر باشد تمام دارای خود را برروی آن شرط بندی کند.
اما کاری که سرمایه گذاران حرفه ای انجام می دهند شاید این باشد که بخشی از سرمایه خود، مانند 15 الی 20 درصد از آن را به ارزهای رمزپایه اختصاص می دهند و 80 یا 85 درصد آن را به دارایی ها دیگر مانند خرید سهام فیسبوک، گوگل و اپل. اگر می خواهید بیشتر محتاطانه عمل کنید می توانید بین 5 الی 10 درصد از سرمایه خود را در بیت کوین و غیره سرمایه گذاری کنید.
مهمترین نکته برای سرمایه گذاری در بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتالی این است که ریسک موجود در این سرمایه گذاری بالا است و شما نباید تمام تخم مرغ های خود را در سبدی با این ریسک بالا بگذارید. بله سرمایه گذاری در بیت کوین و ارزهای رمزپایه خوب است ولی تا جایی که بخش قابل تحملی از دارایی شما را به خود اختصاص داده باشد.
مرتبط : خرید بیت کوین – قدم به قدم آموزش خرید بیت کوین
سخن پایانی
آتش سرمایه گذاری در بیت کوین در ایران بسیار داغ است و افراد از هر قشری تمایل به کسب درآمد از آن را دارند. یکی از دلایل این تمایل فزاینده، کاهش ارزش پول ملی و دیگری عدم دسترسی آسان به دیگر دارایی های مطمئن قابل سرمایه گذاری است. دلیل سرمایه گذاری در بیت کوین هر چیزی که باشد نباید این حقیقت را نادیده گرفت که بازار ارزهای دیجیتالی به همان اندازه که جذاب است می تواند پر ریسک هم باشد. همانگونه که در این راهنمای جامع بیان شد، اگر قصد کسب درآمد یا سرمایه گذاری دارید بخشی از دارایی خود را به آن اختصاص دهید تا در صورت افت قیمت ها زیان قابل جبرانی را متحمل شوید.
مرتبط : کسب درآمد به دلار – روش های اینترنتی درآمد دلاری