از آنجایی که کشورهای عمده تولیدکننده نفت به احتمال کاهش بیشتر عرضه فکر می کنند، به نظر می رسد روسیه با توجه به درآمد انرژی قوی، قیمت های بالاتر از پیش بینی شده نفت و کاهش کسری بودجه، تمایلی به ایجاد تغییرات اساسی در عرضه نفت خود ندارد.
وزرای اوپک پلاس، متشکل از سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و کشورهای متحد به رهبری روسیه، روز یکشنبه در وین گرد هم میآیند. با کاهش 16 درصدی قیمت نفت از اواخر سپتامبر و نگرانی در مورد رشد تقاضا، این گروه قرار است در مورد کاهش احتمالی عرضه نفت تصمیم گیری کند.
یک منبع نزدیک به دولت روسیه که ناشناس صحبت می کرد، با اشاره به اظهارات رئیس جمهور ولادیمیر پوتین مبنی بر اینکه روسیه علیرغم تحریم های شدید، نه تنها از پس آن برآمده بلکه رشد هم کرده است، عدم انگیزه برای تغییرات رادیکال را ابراز کرد. این منبع به احتمال غافلگیری در نشست آتی اذعان کرد.
روسیه به همراه عربستان سعودی و سایر اعضای اوپک پلاس قبلاً متعهد به کاهش قابل توجه تولید نفت به میزان 5.16 میلیون بشکه در روز یا تقریباً 5 درصد تقاضای روزانه جهانی از اواخر سال 2022 شده است.
رئیس جمهور پوتین اعلام می کند که اقتصاد روسیه علیرغم تحریم های شدید، از جمله محدودیت قیمت نفت روسیه به 60 دلار در هر بشکه، رشدکرده است. پیش بینی می شود اقتصاد روسیه در سال جاری حدود 3 درصد رشد کند و از ایالات متحده و منطقه یورو پیشی بگیرد.
قیمتهای جهانی نفت خام، همراه با استفاده مسکو از ناوگان نفتکشهای سایهدار، بسیاری از معاملات نفت روسیه را بالاتر از قیمت سقف نفت غرب نگه داشته است. تحلیلگران پیشنهاد می کنند که با وجود کاهش اخیر، قیمت نفت برای روسیه همچنان قابل قبول است و ممکن است نیازی فوری به تعدیل تولید نباشد.
قیمت پیشبینیشده روسیه برای نفت شاخص این کشور، اورال، 53.36 دلار در هر بشکه در سال جاری است. کسری بودجه روسیه تحت تاثیر قیمت های بالاتر نفت، نرخ روبل پایین تر و پرداخت های مالیاتی بسیار کاهش یافته است. کسری 10 ماهه ابتدایی سال به 1.24 تریلیون روبل (13.45 میلیارد دلار) بالغ شد که معادل 0.7 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) است. این عملکرد به طور قابل توجهی بهتر از پیش بینی های اولیه بود که کسری 2.93 تریلیون روبلی معادل 2 درصد از تولید ناخالص داخلی کل سال 2023 را پیش بینی کرده بود.
در حالی که درآمد نفت و گاز در ماه اکتبر نسبت به مدت مشابه سال قبل 27.5 درصد افزایش یافته است، سهم فروش انرژی در بودجه فدرال کاهش یافته است. حساسیت بودجه روسیه به قیمت نفت و نرخ ارز ممکن است تا زمانی که نفت بین 75 تا 100 دلار در هر بشکه باقی بماند، به حفظ اهداف تولید فعلی کمک کند.
تا روز سهشنبه، قیمتهای آتی نفت برنت به 81.91 دلار در هر بشکه رسید که 0.5 درصد کاهش داشت. نرخ روبل در برابر دلار هم در همین زمان با توجه به عملکرد بسیار قوی روبل در هفته های گذشته به حدود 87.80 رسیده است.