سرگذشت لویی ویتون – از آوارگی تا فرمانروایی یک نابغه
لویی ویتون Louis Vuitton طراح و کارآفرینی فرانسوی بود که خود را به نمادی برتر در دنیای مد تبدیل کرد. در اینجا سرگذشت لویی ویتون را از آوارگی تا فرمانروایی را مرور میکنیم.
وقتیکه لوییس ناپلئون در سال 1852 بر تاج و تخت سلطنت فرانسه نشست، همسر او، آقای لویی ویتون را برای ساختن جعبه و چمدان های شخصی خود استخدام کرد. این دروازه ای بود برای ویتون جوان تا وارد دنیای اشرافیت شود و برای مشتریان سلطنتی و خانواده پادشاه محصولات ویژه ای تولید کند. او در طول سلطنت ناپلئون سوم و همچنین بعد از آن این کار را ادامه داد. حالا برند لویی ویتون نه تنها تبدیل به لوکس ترین برند در تمام دنیا شده، بلکه به یک سبک زندگی برای خیلی از افراد تبدیل شده است.
فایل صوتی سرگذشت لویی ویتون:
زندگینامه لویی ویتون
لویی ویتون طراح و کارآفرین بزرگ در 4 آگوست سال 1821 در یکی از شهرهای کوچک ناحیه کوهستانی فرانسه، به نام آنکای به دنیا آمد. او در یک خانواده متوسط و کارگر متولد شد، اجداد او همگی نجار، کشاورز و کلاه دوز بودند. پدرش خاویر ویتون یک کشاورز و مادرش کرونه گیلارد یک کلاه دوز بودند.
مادر لویی ویتون وقتیکه او تنها 10 سال سن داشت از دنیا رفت و پدرش بعد از مدتی کوتاه با زنی دیگر ازدواج کرد. آنگونه که در سرگذشت لویی ویتون آمده، نامادری اش بسیار با او نامهربان و سخت گیر بوده و آنگونه که تعریف می شود او نیز مانند سیندرلای قصه ها، در خانه زندگی سختی را میگذارنده. بعد از مدتی لویی تبدیل به کودکی سرکش و آزرده از رنج نامادری شد و تصمیم گرفت که از خانه فرار کند.
او در بهار سال 1835 و در سن 13 سالگی تنها و با پای پیاده خانه و شهر کوچکش را به قصد پاریس ترک کرد. سفر لویی از خانه تا پاریس حدود 2 سال طول کشید و در این مدت کارهای عجیب و غریبی انجام می داد تا بتواند برای خود غذا تهیه کند و خود را سیر کند. او 292 مایل را از شهر آنکای به پاریس پیاده سفر کرد و در بین راه هر کجا که می توانست می خوابید. بالاخره در سال 1837 و در سن 16 سالگی زمانیکه فرانسه در گذار انقلابی صنعتی بود به پاریس رسید. در این دوران فاصله اغنیا و فقرا در فرانسه در حال بیشتر شدن و صنعتی شدن در حال گسترش بود.
صعود به قله
لویی ویتون نوجوان به عنوان یک شاگرد جعبه ساز در کارگاهی که صاحب آن فردی به نام موسیو مارشل بود شروع به کار کرد. در قرن 19 میلادی شغل جعبه سازی یکی از شغل های بسیار محترم و پردرآمد در اروپا به حساب می آمد. جعبه سازها همه نوع جعبه برای بسته بندی، قرار دادن وسایل و انبار کردن آنها طراحی و تولید می کردند. تنها چند سال بیشتر طول نکشید که لویی شهرت بالایی در بین افرادی که در پاریس به دنبال مد و کلاس بودند پیدا کند. او به یکی از چیره دست ترین، ماهرترین و خلاق ترین جعبه سازهای شهر تبدیل شده بود و مردم به همین دلیل به او احترام می گذاشتند.
در دوم دسامبر سال 1851 میلادی دقیقا 16 سال پس از آنکه لویی ویتون به پاریس رسید، لوییس ناپلئون بناپارت در فرانسه کودتا کرد و یک سال بعد رسما تبدیل به شاه آن کشور شد و نام خود را ناپلئون سوم گذاشت. به سلطنت رسیدن ناپلئون برای لویی ویتون خوش یمن بود و زندگی او را برای همیشه دستخوش تغییر کرد. همسر ناپلئون کنتِسی اسپانیایی بود که بعد از ازدواج با ناپلئون بناپارت، لویی ویتون را بعنوان جعبه ساز شخصی خود استخدام کرد. او به ویتون دستور داد که برای او لباس هایی زیبا نیز طراحی کند. او دروازه ای را به روی لویی باز کرد تا بتواند وارد خانواده های اشرافی شود و برای آنها نیز لباس و جعبه تولید کند.
لویی ویتون کارآفرینی خلاق
برای این تجارت آفرین جوان، سال 1854 سالی پر از تغییر و دگرگونی بود. در همین سال بود که او با دختری زیبا و 17 ساله به نام امیلی پاریو آشنا شد. بعدها نوه پسری او، “هنری لویی ویتون” درباره اولین قرار ملاقات آنها اینگونه تعریف می کند که : “در یک چشم به هم زدن او لباس و کفش کارگری خود را به لباسی برای یک مجلس مهمانی تغییر داد. نتیجه کار او حیرت انگیز بود.”
بالاخره ویتون و امیلی در همان سال ازدواج کردند و چند ماه بعد از آن، او موسیو مارشل را ترک کرد تا بتواند کارگاه جعبه سازی خود را در پاریس راه اندازی کند. او این متن را در بیرون مغازه خود نوشته بود : “با دقت و امنیت، حساس ترین و شکننده ترین وسایل بسته بندی می شوند. متخصص در بسته بندی وسایل لوکس و مدرن .”
در سال 1858 یعنی 4 سال بعد از اینکه مغازه خودش را باز کرده بود، تغییرات عمده ای را در صنعت جعبه سازی بوجود آورد. جعبه های او به جای چرم از پارچه کانواس خاکستری که سبک تر و مقاوم تر بود ساخته شده بودند. این جنس در مقابل آب نیز غیر قابل نفوذ بود. با این وجود دلیل اصلی فروش بالای محصولات او، طراحی ویژه این جعبه ها بود. از آنجاییکه آنها مستطیل شکل بودند، بسیار آسان تر حمل می شدند و جابجایی آنها توسط وسیله نقلیه جدیدی به نام “قطار” بسیار راحت بودند. اغلب متخصصین جعبه های ویتون را اولین نوع چمدان های مدرن می دانند.
این جعبه ها برای او موفقیت تجاری بزرگی را به همراه آوردند و به دلیل افزایش مسافرت و گسترش جابهجایی ها، تقاضا برای محصولات لویی ویتون افزایش چشمیگری پیدا کرد. ویتون در سال 1859 برای اینکه بتواند از پس این حجم سفارشات بر بیاید مجبور شد تا به کارگاهی بزرگتر در آسنیرز که دهکده ای خارج از پاریس بود برود. تجارت در حال انفجار بود، او سفارشاتی از اسماعیل پاشا و شاه مصر نیز دریافت کرد.
برند لوکس
در سال 1870 جنگی بین فرانسه و آلمان در گرفت و منجر به جنگی خونین در داخل فرانسه نیز شد که در نهایت سلطنت فرانسه را فرو ریخت . این امر باعث اختلال در تجارت لویی ویتون نیز گردید. وقتیکه در سال 1871 بالاخره محاصره به پایان رسید، ویتون به کارگاه خود بازگشت و دید که کل دهکده نابود شده، کارمندانش دیگر آنجا نیستند، کارگاه از بین رفته و وسایلش نیز دزدیده شده است.
او دوباره روحیه ” من می توانم ” را به نمایش گذاشت، همان روحیه ای که او را در سن 13 سالگی از شهر کوچکش به پاریس کشانده بود. بنابراین به سرعت دست به کار شد و کسب و کار خود را دوباره از نو بنا کرد. در عرض چند ماه او مغازه جدیدش را در آدرس جدیدی باز کرد و این بار او فقط محصولات لوکس را در آنجا عرضه می کرد. این مغازه در قلب پاریس جایی که تمام مغازه های مد و لوکس قرار داشتند افتتاح شد. در سال 1872 لویی ویتون جعبه های جدید خود را با طراحی جدیدی عرضه کرد. این محصولات جدید از جنس کانواس با خط هایی قرمز رنگ بودند. بسیار ساده اما لوکس، که این باعث می شد پاریسی ها شروع کنند به خرید محصولات جدید و لوکس لویی ویتون.
میراث لویی ویتون
برای 20 سال بعد ویتون به ساخت و فروش جعبه و چمدان های لوکس ادامه داد و سرانجام در 27 فوریه سال 1892 و در سن 70 سالگی از دنیا رفت. اما امپراطوری ای که او در صعنت طراحی و مد پایه ریزی کرده بود، پابرجا ماند. پس از فوت لویی ویتون پسرش جورج ویتون اداره مغازه را برعهده گرفت. او و گاستون لویی ویتون پس از مرگ پدرشان توانستند برند LV را جهانی کنند. با مدیریت آنها کسب و کار رونق بیشتری نیز گرفت و در سال 1913 اولین فروشگاه محصولات لویی ویتان در خیابان شامپزالیزه پاریس افتتاح شد.
در سال 2007 برای نشان دادن هسته اصلی شرکت، آنها به نمایش ریشه های برند خود پرداختند و در این رویداد افراد مشهوری مانند آنجلینا جولی، شان کانری و کیت ریچارد نیز حضور داشتند. در سال 2012 لویی ویتون به بزرگترین نام در دنیای لوکس تبدیل شد. ارزش این برند به بیش از 25.9 میلیارد رسید و توانست برندهایی مانند هرمس و رولکس را پشت سر بگذارد.
خواستن توانستن است
آفرین به این مرد زحمت کش