این یک معمای بسیار جالب میباشد. به عنوام مثال شما یک مدیر هستید, یک مدیر میانی یا یک کارمند در بخش نیروی انسانی, کار شما این است که یک رهبر باشید در عین حال رهبران دیگران را انتخاب کنید, تصمیم بگیرید که چه کسی باید ارتقای کاری یابد, به چه کسی باید مسئولیت بیشتر داده شود, باید سرپرست یک گروه یا تیم را انتخاب کنید. چگونه شما متوجه میشوید که در شرایط موجود چه کسی میتواند گروهی را بهتر رهبری و مدیریت کند.
هزاران مقاله درباره اینکه چه چیزهایی باعث میشود که شما یک رهبر خوب باشید وجود دارد, اما الان سئوال ما اینجاست که چه چیزهایی باعث میشود که شما یک رهبر بد باشید. ما به راحتی میتوانیم بدانیم که چه کسانی رهبران بد هستند ولی چه خصوصیاتی در آنها وجود دارد که باعث شده است آنها رهبران یا مدیران بدی باشند.
ما این نکات را به عنوان چراغ قرمز به شما نشان میدهیم برای اینکه بدانید کسی که این ویژگیها را دارد ممکن است آمادگی کافی برای قرار گرفتن در موقعیت رهبریت یا مدیریت یک تیم یا گروه را ندارد.
1. نبود حس همدردی
احساس همدردی با دیگران یکی از ویژگیهای رهبر بودن میباشد و نبود آن نشانگر رهبریت ضعیف میباشد. اگر فردی توانایی اینکه خود را به جای دیگران قرار دهد و از نقطه نظر دیگران به مسائل نگاه کند را نداشته باشد هیچگاه نمیتواند که یک رهبر توانمند و موفق باشد.
2. ترس از تغییر
درست است, تغییر برای همه ترسناک است به خصوص وقتیکه پای مقداری زیاد پول و یا شغل در میان باشد. اما رهبرانی که قادر به پذیرفتن تغییر نباشند سرنوشتشان عقب ماندن است.
3. زیادی به فکر سازش بودن
توانایی پیدا کردن روش برد/برد یک استعدادی است که یک رهبر دارد, اما کسی که زیادی سریع بر سر ایده های خود سازش میکند و آنها را تغییر میدهد نمیتواند برای یک گروه یا تیم سودمند باشد. درک اینکه چه زمان باید سر حرف خود بایستید و چه زمان باید نظر خود را تغیر دهید بسیار نکته ظریف و دقیقی میباشد.
4. رئیس مئاب بودن
این یک باور غلط است که افرادی که رئیس مئاب هستند رئیسان خوبی هستند. در واقع بر عکس آن درست است. بسیار نا محتمل است افرادی که به راحتی به دیگران دستور میدهند بتوانند وفاداری را در سازمان نهادینه کنند یا اینکه به زیردستانشان این باور را بدهند که آنها به تنهایی قدرت انجام کار را دارند. رهبران واقعی همیشه پیروانی دارند که میخواهند توسط مدیر خود رهبری شوند.
5. سست مئاب بودن
رهبران باید تصمیم بگیرند. اگر فردی همیشه به نظر میرسد که برای تصمیمات کوچک یا بزرگ دودل و مردد است به احتمال خیلی زیاد نمی تواند از پس جایگاه رهبریت تیم برآید. این ویژگی نشانگر کمبود اعتماد به نفس میباشد.
6. قضاوت ضعیف شخصیت
فردی که در انتخاب دوستان و همکاران نقطۀ کور دارد و همیشه افراد ناصحیص را جذب میکند و بهانه میاورد که افراد نامناسب در تیم او وجود دارد. این افراد در پیدا کردن افراد با شخصیت مناسب ناتوان هستند و هیچگاه نمیتوانند تیم خود را با افرادی که او را کمک کنند و باعث بالا کشیدن سازمان شوند پر کند.
7. خارج از تعادل بودن
کسی که همیشه اولین نفر به دفتر میآید و آخرین نفر خارج میشود ممکن است که کاندید خوبی برای ترفیع باشد, اما از خودتان سئوال کنید که آیا او تعادل را در زندگی خود دارد؟ نداشتن بالانس و تعادل در زندگی میتواند پیش زمینه فرسودگی شغلی باشد و همچنین میتواند که یک سیگنال برای نشان دادن این حقیقت باشد که او ممکن است یک موردِ استثنایی اما کم بهره نسبت به بقیه تیم باشد.
8. نداشتن تواضع
فردی که به گونه ای رفتار میکند که او میتواند همه کار انجام دهد یا اینکه تنها کسی است که میتواند این کار را صحیح انجام دهد خیلی بعید است که بتواند رهبر خوبی باشد. دلیل هم این است که آنها با انجام دادن کار بقیه افراد, خیلی خود را مشغول نگه میدارند. مدیریتهای خرد همیشه باید توسط رهبران تفویض شوند (در اختیار دیگران قرار گیرد).
داشتن یکی از ویژگی های بالا ملزوماً نمیتواند کسی را از رهبر شدن باز دارد. نکته اینجاست که رهبر موفق کسی است که بتواند بر نکات یاد شدۀ بالا چیره شود و خود را برای رهبر بهتر بودن پرورش دهد. اما اگر کسی بیشتر از یک ویژگی منفی بالا را داشته باشد به طور قطع میتوان گفت که در حال حاظر شایستگی ارتقا به مرحله رهبری یک تیم را ندارد. اگر شما در جایگاهی هستید که توانایی کمک و حمایت از این افراد را دارید این نکات منفی را برایشان روشن کنید و به آنها این شانس را بدهید که پیشرفت کنند. در این صورت است که شما یک مدل خوب برای رهبری تیم و گروهتان میشوید.
اگر شما نکات دیگری رادارید به ویژگیهای یک رهبر یا لیدر بد اضافه کنید در کامنتها بگذارید تا مورد بحث قرار گیرند.
سلام
من از مقالات خوبی که در سایت گذاشته اید لذت بردم. واقعا عالی اند.
مچکرم.
یک ویژگی دیگر را که من میخواستم عنوان کنم این بود:
9. نداشتن چشم اندازی برای آینده نگری و آینده پژوهی. (که هر رهبری باید داشته باشد)
ممنونم
(ضمنا کلمه تفویذ در متن بالا میبایست با کلمه صحیح “تفویض” جایگزین شود.
باز هم مچکرم.
با تشکر از نکته و دقت شما